
Składniki
100 gramów
1.5 szklanki
10 sztuk
0.5 sztuki
1 łyżka
do dekoracji:
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną przepłukać wrzątkiem, zalać napojem kokosowym i wodą, dodać daktyle i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut, aż będzie miękka.

Krok 2
Do ugotowanej, gorącej kaszy dodać gorzką czekoladę, szczyptę chili i dokładnie zmiksować (w konsystencji ma przypominać budyń).

Krok 3
Dodać ziarna kakaowca, wymieszać i rozłożyć do słoiczków. Udekorować owocami i płatkami migdałowymi.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki
Czekolada to niekwestionowana królowa deserów. Jest podstawą wielu ciast, ciasteczek i tortów, a niejeden wypiek wiele straciłby na uroku, gdyby nie gęsta, czekoladowa polewa. Nic dziwnego, że ekstremalnie czekoladowy krem działa pobudzająco na wyobraźnię kucharzy. Co powiecie na połączenie go z… kaszą gryczaną? Gwarantujemy, że to niezwykle zgrany duet.
Dla kogo?
Użycie gryki oraz gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao polecamy wszystkim, chcącym wyeliminować z diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegańska nie oznacza monotonnego jadłospisu. Wręcz przeciwnie!
Na jaką okazję?
Czekoladowy krem z gryką podajcie w niewielkich słoikach lub pucharkach. Pomysłowo i z klasą! Nie ma żadnych wątpliwości, że deser pasuje do najbardziej eleganckich stołów.
Czy wiesz, że?
Grykę doceniają także rolnicy. Okres jej dojrzewania trwa maksymalnie 12 tygodni, a roślina może rozwijać się nawet na ubogich, zakwaszonych glebach.
Dla urozmaicenia:
Chili nie jest jedyną pikantną przyprawą, wzbogacającą smak czekoladowych deserów. Pasują do nich także imbir, gałka muszkatołowa i wyraziste goździki.