
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozpuść margarynę i przesmaż delikatnie wszystkie warzywa pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki. Dodaj również kasztany odkładając kilka szt. do dekoracji.
Krok 2
Całość zalej litrem wody, dodaj bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, zupę gotuj ok. 30 minut.
Krok 3
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę za pomocą ręcznego blendera.
Krok 4
Krem dopraw do smaku, wlej do bulionówek. Wierzch posyp pokruszonymi kasztanami. Tip: Zupę podawaj z chrupiącymi grzankami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jesienna zupa z kasztanów
Kasztany jadalne to wciąż w Polsce mało popularny składnik dań. Tymczasem poza granicami naszego kraju, np. we Francji czy na Węgrzech – dosłownie się nimi zajadają. Świeże kasztany jadalne spożywać można na surowo, wyschnięte należy wcześniej upiec. Kasztany często podawane są w postaci słodkiej pasty, doskonałej jako dodatek do naleśników czy pancakes. W Niemczech popularna jest również zupa kasztanowa. Podawać ją można na słodko, czyli w wersji mlecznej lub na słono, tak jak tradycyjną zupę. Kasztany jadalne coraz częściej są dostępne w naszych supermarketach, bez problemu można więc spróbować przyrządzić to zaskakujące swoim smakiem danie. Ważne jest, aby nie przyćmić smaku kasztanów, dlatego użyj tylko kilku dodatków, jak ziemniaki, cebula oraz seler naciowy, a całość zalej delikatną bulionetką. Na wierzchu zupy kasztanowej warto położyć kilka kasztanów, będzie wyglądała wtedy niezwykle wytwornie. Smacznego!