
Składniki
500 gramów
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 łyżeczka
6 sztuk
1 opakowanie
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kalarepek odetnij kapelusz i delikatnie wydrąż łyżką miąższ, a następnie pokrój go w drobną kosteczkę.

Krok 2
Pomidory i czerwoną paprykę pokrój w kostkę, ostrą papryczkę i czosnek posiekaj.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż zmielone mięso, dodaj pokrojone warzywa, posiekaną kalarepkę i łyżeczkę kminu rzymskiego, całość dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku. Wszystko gotuj przez ok. 10 minut, aż farsz zrobi się prawie suchy.

Krok 4
Dodaj posiekaną natkę kolendry i część pokruszonej fety. Wymieszaj.

Krok 5
Gotowy farsz nałóż do kalarepek. Kalarepki umieść razem z kapeluszami w żaroodpornym naczyniu i posyp na wierzchu pozostałym serem. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 30 minut.


Dobra rada:
Kalarepki idealnie smakują z sosem pomidorowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kalarepa faszerowana mięsem mielonym
Jeśli szukasz doskonałej w smaku, a jednocześnie efektownie wyglądającej potrawy, kalarepa faszerowana mięsem mielonym będzie dla ciebie idealnym wyborem. Sekret tego dania tkwi w nadzieniu, którym napełnisz wydrążone kalarepy. By zrobić farsz, wystarczy podsmażyć zmielone mięso wieprzowe, a następnie dodać do niego pokrojone pomidory, czerwoną paprykę, posiekaną kapustę i łyżeczkę kminu rzymskiego. Całość gotuj do momentu, aż z farszu do nadziewanej kalarepy odparuje nadmiar płynu. Na koniec dodaj do niego posiekaną natkę kolendry oraz pokruszony ser feta. Kalarepy z nadzieniem posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotową kalarepę faszerowaną mięsem mielonym podawaj razem z chrupiącym chlebem. Pobierz listę niezbędnych składników i przygotuj to mięsno-warzywne danie. Życzymy smacznego!
Dla kogo?
Kalarepa nadziewana mięsem mielonym to idealne rozwiązanie dla osób poszukujących pomysłów na pyszne i proste danie. Przepis na faszerowaną kalarepę spodoba się także tym z was, którzy lubią nieco orientalne smaki.
Na jaką okazję?
Kalarepki nadziewane mięsem mielonym to idealna propozycja urozmaicenia codziennego menu obiadowego. Świetnie sprawdzą się również w roli gorącego dania, serwowanego podczas domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Kalarepa, czyli odmiana kapusty warzywnej, nie jest spotykana na stanowiskach naturalnych. Znajdziecie ją jedynie na polach uprawnych.
Dla urozmaicenia:
Nic nie stoi na przeszkodzie, by odrobinę zmodyfikować przepis. Kalarepa faszerowana mięsem świetnie smakuje również z drobiem oraz innymi warzywami, np. marchewką.