
Składniki
50 dekagramów
1 sztuka
50 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 listków
1 szczypta
1 szczypta
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj mięso, włóż do 1 litra zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj około 2 godzin.

Krok 2
Oczyść kapustę, pokrój i włóż do wywaru mięsnego. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i dolej 2 szklanki wody.

Krok 3
Obierz ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Pokrój w kostkę i dołóż do rosołu.

Krok 4
Cebulę posiekaj drobno, przesmaż chwilę na maśle, dodaj do zupy. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj liście laurowe i gotuj około 20 minut.

Krok 5
Sparz pomidory, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i krótko przed końcem gotowania dołóż do garnka. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Wyjmij mięso z rosołu, ostudź, pokrój w kostkę i włóż z powrotem do zupy.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak z młodej kapusty
Choć zazwyczaj kapuśniak przyrządza się z kapusty kiszonej, koniecznie wypróbuj przepis, w którym użyta została świeża. Aby smak zupy był wystarczająco intensywny, przygotuj ją na bazie wywaru z wołowiny. Kapuśniakowi z młodej kapusty na rosole niczego nie brakuje, więc śmiało przygotuj kulinarny klasyk w nowej odsłonie.
Dla kogo? Choć kapuśniak z młodej kapusty nie zalicza się do dań ekspresowych, receptura jest na tyle prosta, że nawet początkujący amator gotowania może się z nią zmierzyć. Kawałek mięsa z kością umieść w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości. Następnie do bulionu dodaj poszatkowaną kapustę oraz kostkę rosołową i dolej wodę. Pozostałe warzywa na kapuśniak z młodej kapusty – ziemniaki, marchewkę i pietruszkę – pokrój w dość drobną kostkę i dołącz do gotującego się wywaru. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanej patelni, by stała się słodsza i wyrazistsza w smaku. Dodaj ją do zupy razem z liściem laurowym i zagotuj. Sparz, a potem obierz ze skórki pomidory, pokrój je i umieść w garnku z kapuśniakiem z młodej kapusty.
Na jaką okazję? Zupa kapuśniak z młodej kapusty to bardzo smaczne pierwsze danie obiadowe. Wyjmij z kuchennej szafki większy garnek i przygotuj od razu większą porcję. Dobrze jest mieć nadprogramową porcję zupy, by zjeść ją również w charakterze gorącej kolacji.
Czy wiesz, że? Popularną odmianą kapuśniaku jest kwaśnica, charakterystyczna przede wszystkim dla kuchni Podhala.
Dla urozmaicenia: W przepisie na kapuśniak z młodej kapusty do przyprawienia użyj czarnego pieprzu, szczypty kminku oraz majeranku. Pod koniec gotowania wyjmij mięso z garnka, posiekaj i włóż z powrotem do zupy. Kapuśniak z młodej kapusty podawaj na ciepło z dodatkiem pieczywa – najlepiej kromki chleba na zakwasie. Zupę udekoruj świeżym koperkiem.