
Składniki
1.5 kilograma
150 mililitrów
150 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę ścieramy na tarce. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do nich wszystkie przyprawy, olej, ketchup i musztardę. Mieszamy i przekładamy do miski, do której zmieści się całe mięso.
Krok 2
W tak przygotowanej marynacie zanurzamy pokrojone mięso, przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny (idealnie byłoby 48).
Krok 3
Zamarynowane mięso smażymy na grillu po kilka minut z każdej strony.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka z grilla
O wyjątkowym smaku karkówki z grilla decyduje wyrazista marynata, w której powinno się trzymać mięso przez kilka godzin. Składają się na nią starta cebula, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, olej, przyprawy, ketchup oraz musztarda. Połączone w aromatyczną zalewę sprawiają, że mięso nabiera wyrazistości. Wystarczy je potem tylko upiec na grillu, i danie jest gotowe. Jako dodatki można podać do mięsa grillowane warzywa (cukinia, papryka, bakłażan), pieczone ziemniaki, frytki albo sałatkę ziemniaczaną, która bardzo dobrze będzie się komponowała z pikantną potrawą. Pasować będą do niej również orzeźwiające sałatki ze świeżych warzyw z dodatkiem serów, orzechów lub pestek. Można przygotować sałatkę z pomidorów, ogórków i czerwonej cebuli z dodatkiem octu albo z sałatą, serem feta, pomidorami oraz czarnymi oliwkami. Karkówkę na talerzu warto ozdobić świeżymi ziołami, np. bazylią lub oregano. Sprawdzą się także podane bez dodatków świeże warzywa, pokrojone w plastry pomidory, ogórki, marchewka czy papryka, złagodzą bowiem wyrazisty smak mięsa. Koniecznie podaj też do niego swoje ulubione sosy (czosnkowy, tzatziki), a także ketchup, musztardę lub majonez. Wiesz już, czego potrzebujesz, sprawdź więc, jak przygotować smaczną karkówkę!