Kokosowe krewetki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokosowe krewetki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
367 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 sztuki

250 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.25 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój krewetki na pół i opłucz dokładnie. Sparz pomidora wrzątkiem i po kilku minutach zdejmij skórę, a następnie pokrój w małą kostkę.

Kokosowe krewetki - Krok 1

Krok 2

Posiekaj ząbek czosnku. Pieczarki i selera naciowego pokrój w plastry.

Kokosowe krewetki - Krok 2

Krok 3

Wrzuć na patelnię z olejem posiekany czosnek i krewetki. Dodaj po chwili pieczarki i selera naciowego, po czym duś przez 5 minut.

Kokosowe krewetki - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidora, kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr oraz napój kokosowy. Duś kolejne 5 minut.

Kokosowe krewetki - Krok 4

Krok 5

Dopraw tabasco, świeżo mielonym pieprzem, curry, imbirem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Zagęść Zasmażką jasną Knorr i podawaj z ryżem.

Kokosowe krewetki - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowe krewetkiKokosowe krewetki

To danie inspirowane kuchnią indyjską –aromatyczne i lekko pikantne curry z owocami morza w kremowym, kokosowym sosie. Kokosowe krewetki to propozycja idealna na wyjątkową okazję – wizytę ważnych gości, czy też romantyczną kolację we dwoje. Chrupiące krewetki w sosie z mlekiem kokosowym i pieczarkami podaj z ryżem jaśminowym lub basmati. Do potrawy najlepiej kup obrane krewetki. Mogą być tygrysie, ale każdy inny rodzaj nadaje się tak samo dobrze. Nie ma większego znaczenia, czy kupisz krewetki świeże czy też mrożone. Ważne, żeby były dobrej jakości. Jeśli zdecydujesz się na mrożone, pamiętaj, aby je rozmrozić zanim trafią na patelnię. Nie zajmie ci to wiele czasu – wystarczy, że polejesz je obficie ciepłą wodą z kranu, a szybko mięso stanie się miękkie. Podczas gotowania możesz krewetki podlać białym winem – nabiorą doskonałego smaku.