Duszona na maśle marchewka z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marchewka z groszkiem

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą.

Krok 2

W głębokim rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy przez chwilę energicznie mieszając, aby nie było żadnych grudek.

Krok 3

Dodajemy 1/3 szklanki wody i mieszamy, aż się zagotuje. Dodajemy warzywa i doprawiamy do smaku.

Krok 4

Gotujemy jeszcze przez chwilkę i podajemy np. z puree ziemniaczanym i kotletami mielonymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marchewka z groszkiemMarchewka z groszkiem

Wśród dodatków do dań obiadowych na szczególną uwagę zasługuje marchewka z groszkiem. To połączenie wyjątkowo smaczne, które przyrządzisz na wiele różnych sposobów. Tu proponowane jest podanie go z zasmażką z mąki i tłuszczu, która, dobrze przygotowana i doprawiona, będzie smacznym spoiwem łączącym oba warzywa. Mrożone składniki warto latem zastąpić świeżymi. Niewielka ilość cukru podkreśli ich słodycz, która dobrze przełamuje smak wykwintnych potraw. Marchewka z groszkiem nada się do dań mięsnych: kotletów mielonych czy schabowego, może też stanowić dodatek do dania wegetariańskiego, np. puree z ziemniaków. Warto przystroić ją listkami natki pietruszki. Spróbuj też innego sposobu: np. połącz warzywa z podsmażoną w niewielkiej ilości tłuszczu bułką tartą – wykorzystaj gotową lub sporządź własną, ścierając czerstwe lub wysuszone w piekarniku pieczywo. Doda to gotowej sałatce chrupkości. Sprawdź przepis i zrób z jego pomocą prosty i uniwersalny dodatek warzywny do obiadu. Jeśli znasz inny sposób przyrządzenia marchewki z groszkiem, niż te proponowane przez nas, koniecznie podziel się nim w komentarzu.