Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem
łatwe
38 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 szklanka
1.5 szklanki
3 łyżki
1 łyżka
3 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Plastry boczku usmaż na patelni na chrupiąco. Odsącz z nadmiaru tłuszczu, układając je na papierowym ręczniku.
Krok 2
W rondelku zagotuj wodę, zestaw z ognia i dodaj mleko.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr wsyp do rondelka i energicznie wymieszaj.
Krok 4
Na koniec dodaj margarynę oraz starty ser i ponownie całość wymieszaj. Gotowe puree podawaj z chrupiącym boczkiem jako dodatek do gorących dań.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Puree ziemniaczane z boczkiem i cebulką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem
Jak odmienić jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych? Przyrządź go z parmezanem oraz wędzonym boczkiem. Delikatne purée będzie bardzo smaczne w zestawieniu z chrupiącym mięsem i startym, podkreślającym smak całości, parmezanem. Boczek podsmaż na tłuszczu i odsącz na papierowym ręczniku przed dołączeniem go do ziemniaków. Purée serwuj z ułożonymi plastrami mięsa, posypane serem i ozdobione świeżymi ziołami. Smak tego dodatku wzmocnisz, jeśli dołączysz do niego także inne – niż sugerowane – przyprawy. Wypróbuj rozmaryn, oregano lub zioła prowansalskie. Tak przyrządzone purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem będzie doskonale komponować się z wieprzowiną. Podawaj je również z gotowanymi jajkami i pieczarkowym lub musztardowym sosem. Sprawdzi się też jako wieczorna przekąska w zestawieniu z kiszoną kapustą na ciepło. Możesz dołączyć do niego również sałatkę z pieczonych buraków, jajek, ogórka kiszonego, cebuli i majonezu. Zobacz, jak przygotować ten pyszny dodatek. Pomoże Ci w tym nasz sprawdzony przepis.