Nadziewana pieczeń wołowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewana pieczeń wołowa

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

80 gramów

1 kilogram

4 sztuki

1 szczypta

0.5 pęczka

1 łyżka

5 łyżek

1

1 pęczek

1 szczypta

1

5 łyżek

5 łyżek

1.2 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w kostkę, posiekaj obraną, umytą cebulę oraz 150 gram pieczarek. Podsmaż boczek wraz z cebula i pieczarkami, dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Na umytej i osuszonej wołowinie ułóż nadzienie (jeśli jest bardzo gruba, możesz lekko roztłuc), zwiń dłuższym bokiem, zwiąż. Roladę ułóż w dużej brytfance, polej dwiema łyżkami margaryny.

Krok 3

Piecz 90 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotuj sos do pieczeni Knorr - w 250 ml zimnej wody rozprowadź zawartość opakowania, wymieszaj i zagotuj. Po upieczeniu mięsa dodaj jeszcze sos naturalny i zagotuj.

Krok 4

W tym czasie oczyść i pokrój na drobne kawałki włoszczyznę, na 30 minut przed końcem pieczenia dodaj ją do mięsa, podlej winiakiem i 0,5 l wody.

Krok 5

Przygotuj pozostałe warzywa - pokrój resztę pieczarek, pokrój je na ćwiartki, pokrój pozostałe, obrane wcześniej cebule, zdejmij skórę z pomidorów, usuń środki z pestkami i drobno je pokrój (możesz 2 ćwiartki zostawić do dekoracji), posiekaj pietruszkę.

Krok 6

Na patelni smaż 10 min pieczarki, dopraw je solą i pieprzem, dodaj pomidory i pietruszkę. Upieczone mięso pokrój w plastry, podawaj z warzywami i sosem Knorr.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewana pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewana pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewana pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewana pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewana pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewana pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewana pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewana pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej