
Składniki
500 gramów
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 opakowanie
1 łyżeczka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki umyj przetnij na pół, marchew obierz podziel na pół, a następnie pokrój w pół plastry, cebulę pokrój w pół plastry, natkę kolendry posiekaj.

Krok 2
W misce pomieszaj połowę mąki z przyprawami i solą. Mąkę zalej niepełną szklanką wrzątku, powinno powstać zbite ciasto, rozrzedź je zimną wodą dodając pozostałą mąkę. Konsystencja ciasta powinna być taka, że nie spływa z warzyw.

Krok 3
Do ciasta dodaj w kolejności, pokrojone warzywa i kolendrę.

Krok 4
Na dobrze rozgrzanym oleju smaż z obu stron na złoty kolor, oddzielnie wszystkie warzywa.

Krok 5
Gotowe warzywne placki przekładaj po usmażeniu na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pieczarki smażone w ten sposób idealnie smakują z dipem czosnkowym.


Dobra rada:
Do ciasta możesz dodać kmin rzymski lub trochę curry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczarki w cieście z mąki z ciecierzycy
Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów, które chętnie zjadamy pod różnymi postaciami. Jeśli szukacie inspiracji na oryginalne dania z tych grzybów, przygotujcie naszą wersję pieczarek w cieście z mąki z ciecierzycy. Zadowolicie nie tylko wegetarian, ale także zwolenników mięsnych potraw, którzy poszukują ciekawej odmiany swojego codziennego menu. Pieczarki smażone w cieście nie wymagają wielogodzinnych przygotowań ani trudnych do zdobycia składników. Mimo iż wywodzą się z kuchni orientalnej, do przygotowania tej wyjątkowej potrawy wystarczą wam popularne produkty, które bez kłopotu znajdziecie w każdym sklepie spożywczym.
Dla kogo?
Pieczarki smażone w cieście z ciecierzycy to propozycja dla każdego, kto poszukuje ciekawych pomysłów na urozmaicenie codziennego menu. Zachwycą także osoby zabiegane, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na kuchenne aktywności.
Na jaką okazję?
Pieczarki smażone w cieście sprawdzą się przede wszystkim jako danie obiadowe lub kolacyjne. Nie może ich także zabraknąć podczas domowych przyjęć – z pewnością posmakują waszym gościom!
Czy wiesz, że?
Pieczarki spotykane w sklepach pochodzą z dużych upraw. Nietrudno natomiast samodzielnie wyhodować te grzyby, zaopatrując się jedynie w odpowiednie podłoże, zapewniające właściwe warunki wzrostu grzybni.
Dla urozmaicenia:
Kmin rzymski lub odrobina curry, dodane do ciasta, podkreślą orientalny charakter potrawy.