
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 kilogram
1 szczypta
3 łyżki
10 dekagramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
10 dekagramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka potnij na kawałki razem z kością. Obsyp je solą, pieprzem, cynamonem i szafranem. Tak przygotowane mięso odstaw na 10 minut.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz, wypestkuj i pokrój na kawałki. Przełóż je do rondla.
Krok 3
Cebulę pokrój w drobną kostkę, migdały posiekaj. Oba składniki dodaj do pomidorów i dolej miód.
Krok 4
Wszystko wymieszaj i podsmaż przez 1 minutę.
Krok 5
W drugim rondlu rozgrzej olej, podsmaż kawałki kurczaka i przełóż je do rondla z warzywami.
Krok 6
Całość duś pod przykryciem około 30 minut. W razie potrzeby, kiedy płyn wyparuje uzupełnij wodą.
Krok 7
Pod koniec duszenia potrawę posyp sezamem i zieloną pietruszką. Podawaj gorące z białym pieczywem lub ugotowanym ryżem.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej