
Składniki
600 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz skórę, ponacinaj kształtując na powierzchni małe rąby.

Krok 2
Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i podsmaż na patelni. Obierkami obłóż boczek podczas pieczenia.

Krok 3
Sól, pieprz, czosnek oraz wszystkie posiekane wcześniej zioła pomieszaj z miodem i octem, natrzyj tym dokładnie mięso. Tak zamarynowane pozostaw na co najmniej 2 godziny.

Krok 4
Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – mięso piecz około 80 minut w połowie pieczenia podlej je szklanką wody.

Krok 5
Po upieczeniu mięso przełóż na bok, a z blaszki dokładnie zbierz powstały płyn, przelej go do garnuszka, uzupełnij Sosem do pieczeni jasnym Knorr rozmieszanym w 200 mililitrach zimnej wody.

Krok 6
Całość zagotuj, dodaj obsmażone jabłka. Z upieczonego boczku wykrój właściwy kawałek i podawaj go z sosem z jabłkami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony boczek
Pospolity boczek może stać się podstawą wystawnego dania obiadowego. Wystarczy, że kawałek chudego boczku ze skórką zamarynujesz w specjalnie skomponowanym przez nas zestawie ziół i przypraw, a następnie upieczesz w piekarniku i podasz z jabłkami. Umiejętność przygotowania marynaty jest tu kluczowa. Jej zadaniem jest sprawić, aby mięso było kruche, soczyste i miało odpowiedni smak. Do boczku świetnie nada się słodko-kwaśna marynata przygotowana na bazie miodu i octu, z dodatkiem ziół. Taką mieszanką należy natrzeć boczek i zostawić go na przynajmniej dwie godziny, przy smaki wniknęły w mięso. Po upieczeniu, pokrój boczek w grube plastry, a do sosu dodaj wcześniej upieczone kawałki jabłka. Połączenie boczku i dojrzałych jabłek doskonale pasuje do opiekanych ziemniaków lub kluseczek np. kopytek lub klusek śląskich.