Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
400 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

3 ziarna

2 sztuki

1 łyżka

ciasto na pierogi:

300 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę na stolnicę i zrób na środku wgłębienie. Masło rozpuść w wodzie. Wodę wlewaj małymi porcjami do mąki i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.

Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - Krok 1

Krok 2

Mięso oraz warzywa pokrój w grubą kostkę i przesmaż na oleju w garnku. Dodaj liść laurowy oraz ziele i wlej wodę – taką ilość, aby przykryła składniki.

Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - Krok 2

Krok 3

Żeby farsz nabrał pełnego smaku dodaj Bulionetkę wołowę Knorr. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - Krok 3

Krok 4

Mięso wraz z warzywami wystudź, następnie odcedź i zmiel w maszynce. Do mięsa dodaj ugotowaną soczewicę oraz pokrojoną kolendrę. Farsz wymieszaj i dopraw do smaku.

Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij kółka o średnicy ok. 10-12 cm. Na każdy krążek nałóż łyżkę farszu i zlep brzegi ciasta tworząc pierogi. Gotowe pierogi wrzucaj do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Pierogi podawaj gotowane z wody lub smażone.

Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać również wędzony boczek. Pokrój go w kostkę i przesmaż na początku razem z mięsem.

2

Opinie o przepisie

  • Kazimiera Krasnowiecka

    Kazimiera Krasnowiecka , 18.09.2019

    No jasne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kołodziej

    Elżbieta Kołodziej , 13.05.2015

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrąPierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą

Pierogi przyrządzać można na wiele sposobów, a ich smak zależy przede wszystkim od farszu, którym są nadziane. Doskonałą propozycją będą pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą. Przygotowanie rozpocznij od ciasta – do jego wyrobienia potrzebna Ci będzie mąka, woda i trochę tłuszczu. Ważne, aby ciasto nie wyszło zbyt twarde. Gdy będzie gotowe, odstaw je na trzydzieści minut i zrób farsz. Pokrój mięso, cebulę oraz marchewkę, a następnie podsmaż je w garnku wraz z dodatkiem liścia laurowego oraz kilku ziaren ziela angielskiego. Ugotowane, wystudzone oraz odcedzone mięso z warzywami, zmiel w maszynce. Następnie dodaj główny składnik pierogów, czyli ugotowaną soczewicę oraz świeżą pokrojoną kolendrę. Aby składniki dobrze się połączyły, wszystko dobrze wymieszaj. Gotowe pierogi podawaj ze swoim ulubionym sosem, pasować będzie na przykład czosnkowy albo cebulowy. Możesz też zaserwować pierogi ułożone na soczewicy, podane w żaroodpornym naczyniu i posypane świeżymi ziołami, np. kolendrą lub pietruszką. Smacznego.