Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż na mleku. Dopraw przyprawą Delikat i solą.

Krok 2

Przygotuj ciasto pierogowe - połącz mąkę z ciepłą wodą i zagnieć.

Krok 3

Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego koła. Na środku każdego umieść ok. łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zawijaj do środka, tworząc falbankę (tak jak na zdjęciu - to tradycyjny sposób lepienia tych fińskich pierożków).

Krok 4

Zapiekaj w 180 stopniach, ok. 20 min. Serwuj np. z pastą z łososia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej