Placki z topinamburem i kukurydzą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z topinamburem i kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

150 gramów

80 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

50 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsyp zawartość opakowania do miski, zalej 200 ml wrzątku i odczekaj około 15 minut, aż kasza zmięknie.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 1

Krok 2

Topinambur obierz i ugotuj do miękkości. Następnie pokrój w drobną kostkę.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej kaszy dodaj topinambur, kukurydzę, jajo, mąkę i rozmaryn.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 3

Krok 4

Wyrób i uformuj placki i smaż na patelni.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z topinamburem i kukurydząPlacki z topinamburem i kukurydzą

Obecna sztuka kulinarna rządzi się swoimi prawami. To nie tylko nowe, udoskonalane przepisy, ale także powrót do korzeni i do produktów, które odegrały istotną rolę w żywieniu ludzi w minionych epokach. Obecnie renesans przeżywa składnik o nietypowej nazwie i egzotycznym pochodzeniu. Topinambur wkradł się do menu wielu restauracji i nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować go także w swoim domu. Już dziś wypróbuj przepis na placki z topinamburem i kukurydzą, i poznaj nowe smaki.

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które lubią różnorodne połączenia. Pożegnaj się z nudą! To danie z pewnością zrobi na Tobie wrażenie.

Na jaką okazję?

Placki z topinamburem i kukurydzą sprawdzą się w formie obiadu, szybkiej przekąski, a także jako przystawka. Zaskocz swoich znajomych lub rodzinę tego typu przysmakiem.

Czy wiesz, że?

Topinambur to soczysta bulwa o nieregularnym kształcie. Co ciekawe, smak tego warzywa można porównać do słodkich orzechów.

Dla urozmaicenia:

Aby placki z topinamburem były bardziej wyraziste, dodaj do nich odrobinę aromatycznego rozmarynu.