
Składniki
200 gramów
1 garść
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
1 szklanka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę przepłukać pod zimną wodą
Krok 2
gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( 10 minut do miękkości )
Krok 3
na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem
Krok 4
soczewicę odcedzić, po wystudzeniu dodać cebulę jako, przyprawy, słonecznik i otręby
Krok 5
Wszystko wymieszać na jednolita masę, dosypując mąkę i bułkę tartą, do momentu gdy masą stworzy zwartą postać. Teraz można utworzyć kotleciki wielkości dłoni, dość mocno je spłaszczając.
Krok 6
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, kotlety skropić olejem i piec 30 minut, obracając w połowie pieczenia na drugą stronę

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej