
Składniki
450 gramów
1 opakowanie
400 gramów
2 łyżki
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po ugotowaniu odcedź i zachowaj 3-5 łyżek wody z gotowania.

Krok 2
Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż chwilę pokrojoną cebulę, następnie dodaj warzywa.

Krok 3
Teraz wsyp ryż.

Krok 4
Dodaj wodę z gotowania warzyw oraz zawartość opakowania Przyprawy do zapiekanek makaronowych Knorr.

Krok 5
Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez ok. 2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypane posiekaną natką pietruszki. Takie danie możesz podawać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięs i ryb.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do zapiekanek makaronowych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejInne przepisy
Ryż z marchewką i groszkiem
Lubisz klasyczne potrawy? Jeśli tak – koniecznie wypróbuj nasz przepis na ryż z marchewką i groszkiem. Danie przygotujesz bardzo szybko – wystarczy 15 minut. Jak zrobić ryż? Mrożoną mieszankę warzyw gotuj przez krótki czas. Odcedzając, pamiętaj o tym, aby zachować kilka łyżek wody z gotowania – przyda się do sosu. Na dobrze rozgrzanym na patelni tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę. Kiedy już delikatnie się zarumieni, przełóż do naczynia resztę warzyw. Pamiętaj również o dodaniu ugotowanego ryżu. Świetnie sprawdzi się klasyczny długoziarnisty, ale równie dobrym wyborem będzie basmati czy jaśminowy. Smażony ryż z marchewką i groszkiem połącz z sosem do warzyw na ciepło, który podkreśli jego smak. Gotowe posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Podawaj sauté lub jako dodatek do innych potraw. Sprawdź, jakie to pyszne i proste danie!
Dla kogo?
Trudno wskazać osoby, którym ryż z groszkiem i marchewką nie przypadnie do gustu. To potrawa zarówno klasyczna, jak i nowoczesna, dlatego posmakuje każdemu miłośnikowi oryginalnej kuchni.
Na jaką okazję?
Ryż z marchewką serwuj do obiadu lub kolacji. Świetnie sprawdzi się również podczas wyjątkowych okazji, takich jak urodziny, imieniny czy rocznice.
Czy wiesz, że?
Mianem „ryż” określa się także inne rośliny. Może to być na przykład owies wodny (ryż dziki, indiański lub wodny), komosa ryżowa (ryż peruwiański) oraz jęczmień dwurzędowy (ryż niemiecki).
Dla urozmaicenia:
Ryż z marchewką i groszkiem z puszki świetnie komponuje się z filetami z białej ryby ugotowanymi na parze.