Sałatka z kalarepy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kalarepy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
641 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

298 osób wydrukowało

Pobierz pdf

489 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj sałatę i porwij na duże kawałki. Obierz ze skóry pomarańcze i wytnij fragmenty owocu bez skóry. Następnie obierz kalarepy i pokrój je na cienkie półplastry.

Krok 2

Posyp pierś z kurczaka Przyprawą do kurczaka Knorr. Usmaż na oliwie, następnie pokrój w kostkę i odstaw do ostudzenia.

Krok 3

Zmiksuj czerwone porzeczki z łyżką oliwy i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 4

Włóż resztę składników do dużej miski, polej je przygotowanym sosem i udekoruj pestkami dyni. Podawaj sałatkę z grzankami z bagietki.

2

Opinie o przepisie

  • Alicja Serafin

    Alicja Serafin , 17.06.2019

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Bedkowska

    Aneta Bedkowska , 01.09.2015

    smaczne i zdrowe. proste w wykonaniu. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kalarepySałatka z kalarepy

Sałatkę z kalarepy możesz przygotować w dwóch wariantach: z mięsem lub bez. W przypadku pierwszego sięgnij po pierś z kurczaka lub słodszą z indyka. Natrzyj ją przyprawami lub ewentualnie czosnkiem i podsmaż na oliwie z oliwek. Pokrojoną w kostkę pozostaw do ostudzenia. Do tego dania wykorzystaj sałatę lodową, która jest twardsza – porwij ją na drobne kawałki. Smak młodej kalarepy skontrastuj ze słodką lub kwaśną pomarańczą, starannie obraną ze skórki. Całość doskonale dopełni sos na bazie czerwonych porzeczek. Sięgnij po świeże lub mrożone owoce i zmiksuj je z niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodatkowo dodaj do nich również gotową propozycję sosu sałatkowego, np. z wyraźną nutą bazylii, lubczyku i tymianku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw, aż smaki się przenikną. Sałatkę z kalarepy podawaj schłodzoną. Do jej dekoracji użyj pestek dyni lub ziaren słonecznika. Serwuj ją z chrupiącym pieczywem, grzankami czosnkowymi lub francuską bagietką. Koniecznie sprawdź ten przepis.