Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal
105 przepisów - 21 dni
Sałatka z selera naciowego z czosnkiem
łatwe
734 osoby zapisały

Składniki
7 sztuk
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
0.5 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
3 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łodygi selera obierz z włókien, pokrój na niewielkie kawałki pod skosem i sparz krótko we wrzącej wodzie – wystudź w lodzie.

Krok 2
Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni. Radicchio pokrój w grube paski, natkę posiekaj. Winogrona pokrój na połówki.

Krok 3
Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, majonezem oraz posiekaną natką.

Krok 4
Przełóż wszystkie składniki do miski, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Nałóż do salaterki i posyp pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z selera naciowego z czosnkiem
Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni selera naciowego? Przyrządź z niego pyszną sałatkę. Seler naciowy ma wyrazisty smak, dlatego będzie świetną bazą do przekąski z pomidorkami koktajlowymi i winogronami. Połącz go z sałatą radicchio – chrupiącą i lekko gorzkawą, która dzięki swojej fioletowej barwie doda sałatce atrakcyjnego wyglądu. Dołącz także dowolny niebieski ser pleśniowy – np. lazur albo gorgonzolę – oraz orzechy włoskie, które wspaniale podkreślą jego smak. Pamiętaj, by wcześniej uprażyć je na suchej patelni – dzięki temu będą bardziej chrupiące i aromatyczne. Przygotowanie sałatki zacznij od zblanszowania selera – sparz go wrzątkiem, a następnie wystudź w kostkach lodu albo bardzo zimnej wodzie. Obierz go także z włókien, a następnie pokrój i połącz z pozostałymi składnikami. Tuż przed podaniem przekąski przygotuj do niej gęsty sos czosnkowy na bazie majonezu. Sałatkę z selera naciowego z czosnkiem podawaj udekorowaną liśćmi roszponki albo rukoli. Doskonale będzie pasowała do niej świeża bagietka. Ten przepis udowadnia, że z kilku produktów można stworzyć smaczne i wykwintne danie.