Sałatka zielona – przepis na zielono z ogórkiem | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Sałatka zielona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
1217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1368 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1813 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

1 opakowanie

0.5 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek posiekaj. Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu dodając jeszcze posiekany czosnek.

Sałatka zielona - Krok 1

Krok 2

Oliwki pokrój w krążki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki. Szpinak porwij na mniejsze kawałki.

Sałatka zielona - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki sałatki wraz z sosem i przełóż do czystej salaterki. Na wierzchu ułóż pokrojony w kostkę ser i oprósz suszonym oregano. Podawaj z grillowaną bagietką.

Sałatka zielona - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Paulinka Gładysz

    Paulinka Gładysz , 20.08.2016

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Janicka

    Sandra Janicka , 07.07.2016

    Mam nadzieje że jest pyszna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Koch

    Dagmara Koch , 26.02.2016

    Jest przepyszna :-) uwielbiam. Jak mam pod ręką to dorzucam do niej słonecznik :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka zielona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fetucchini z bobem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka zielonaSałatka zielona

Przyrządzenie pysznej zielonej sałatki nie jest czasochłonne ani trudne. Jeśli zasugerujesz się podanymi wskazówkami, wystarczy zaledwie kilkanaście minut, by stworzyć apetyczny dodatek do obiadu lub wytrawną przekąskę. Na początek posiekaj czosnek i dodaj go do sosu sałatowego, który przyrządzisz według wskazówek na opakowaniu. Następnie pokrój warzywa – oliwki w krążki, a ogórka wzdłuż na pół i na cienkie plasterki. Świeży szpinak porwij na małe kawałki. Sałatka jest już prawie gotowa – teraz wystarczy jedynie przełożyć składniki do salaterki, dodać sos i dokładnie wymieszać. Potrawę serwuj z pokrojonym serem feta na wierzchu, oprószonym oregano, majerankiem lub bazylią. Podawaj z chrupiącą bagietką, jako dodatek do pieczonych mięs lub solo – np. na drugie śniadanie w pracy. Niewątpliwą zaletą tej sałatki jest możliwość eksperymentowania ze składnikami. Jeśli chcesz, możesz opcjonalnie dodać do składników zielony groszek lub plastry grillowanej cukinii. Podziel się swoją propozycją podania w komentarzu.