
Składniki
500 gramów
3 łyżki
400 gramów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab umyj, oczyść, pokrój na porcje i lekko rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz przyprawą Knorr.

Krok 2
Ziemniaki obierz, zetrzyj ma tarce, odsącz z nadmiaru płynu. Masę ziemniaczaną połącz z żółtkami. Dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.

Krok 3
Mięso oprósz mąką i obłóż ziemniakami połączonymi z żółtkami.

Krok 4
Smaż całość na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.

Krok 5
Kotlety podawaj z ratatuj warzywnym.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab w ziemniakach
Często to panierka decyduje o finalnym smaku dania. Jeśli przygotujesz schab w ziemniakach, otrzymasz chrupiące, złociste kotlety, które będą wyśmienitą propozycją na codzienny obiad. Ich przygotowanie jest dość proste. Mięso musisz oczyścić, pokroić i delikatnie rozbić tłuczkiem, a następnie przyprawić. Panierkę zrobisz ze startych ziemniaków, żółtek oraz przypraw. Ziemniaczaną masą panieruj obtoczone wcześniej w mące kawałki schabu i smaż je na rozgrzanym oleju. Kiedy skórka stanie się złota i zwarta, danie będzie gotowe. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonego schabu w ziemniakach jest warzywne ratatouille z dużą ilością ziół. Możesz też podać mięso z sałatką ze świeżych warzyw, np. roszponki, pomidorków koktajlowych i awokado. Pyszne będą również zestawienia tej potrawy z warzywami na ciepło, chociażby brokułami lub duszoną marchewką. Jeśli jesteś miłośnikiem sosów, serwuj schab z sosem czosnkowym lub tatarskim. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić chrupiące kotlety ze złotą panierką. Wypróbuj ten przepis!