
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 szklanka
30 gramów
2 łyżeczki
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory umyj i pokrój na kawałki. Zalej niedużą ilością gorącej wody.
Krok 2
Dodaj połowę ilości masła i duś do miękkości. Przetrzyj przez sito.
Krok 3
Z mąki i pozostałego tłuszczu zrób jasną zasmażkę, rozprowadź musem pomidorowym i bulionem Knorr.
Krok 4
Wszystko zagotuj. Dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos pomidorowy z jasną zasmażką
Bez jego dodatku trudno wyobrazić sobie gołąbki, kopytka czy makaron. Sos pomidorowy z jasną zasmażką stanowi doskonałe uzupełnienie wielu dań obiadowych. Przygotowany ze świeżych pomidorów jest delikatnie słodkawy i kwaśny. Dobrze podkreśla smak serwowanych z nim potraw. Przygotowując go, zalej najpierw wrzątkiem pokrojone na cząstki pomidory. Następnie dodaj do nich tłuszcz i duś, aż będą miękkie. Wtedy przetrzyj pomidory przez sito i połącz z zasmażką oraz bulionem – dzięki nim sos będzie gęsty i aksamitny. Na koniec zagotuj wszystko i dopraw do smaku. Wykorzystaj cukier i sok z cytryny. Dorzuć też zioła. Sprawdzą się: świeżo zmielony pieprz, bazylia czy oregano. Jeśli dodasz je w świeżej postaci, pamiętaj by potem zbyt długo nie gotować sosu. Zioła zachowają wtedy swój głęboki aromat. Dodatkowo sos już na talerzu posyp startym żółtym serem lub płatkami parmezanu. Szukasz smacznego uzupełnienia mięs, ryb lub gotowanych warzyw? Wykorzystaj sos pomidorowy z jasna zasmażką! Z podanego przepisu dowiesz się, jak go zrobić.