Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
400 gramów
300 mililitrów
2 sztuki
3 sztuki
3 łyżki
200 gramów
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy nerkowca zalewam 500 ml gorącej wody i odstawiam na noc. Jeżeli zapomnimy, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie, odlewam wodę.
Krok 2
Makaron gotuję aldente według instrukcji opakowania. 1/3 kalafiora ścieram na tarce jarzynowej. Pozostały kalafior dzielę na różyczki.
Krok 3
Cebulę kroję drobno. Połowę odkładam do miseczki. Drugą połowę przesmażam na oleju razem z czosnkiem. Dodaję kalafior, orzechy i chwilę przesmażam. Wlewam mleko owsiane, dodaję kostki Knorr bulion warzywny i chwilę duszę do miękkości. Całość miksuję blenderem. Jeżeli sos będzie za gęsty dolewam wody od makaronu albo mleka owsianego. Doprawiam według uznania.
Krok 4
Drugą połowę cebuli i kalafior starty przesmażam na oleju do zarumienienia. Powstanie w ten sposób fajna posypka. Pieczarki kroję w plasterki i przesmażam na oleju. Doprawiam, solą, pieprzem. Można je pominąć w przepisie. Makaron podaję z sosem, posypką, pieczarkami, posypuję koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

































