Zapiekanka makaronowa z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Autor: Dominika Miecznikowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 gram

1 łyżka

500 gramów

500 gramów

1 słoik

300 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Obsypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć na patelni.

Krok 2

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, przełożyć makaron i kurczaka. Dodać suszone pomidory, wszystko dokładnie wymieszać. Zalać sosem i posypać pozostałym serem.

Krok 4

Ser zetrzeć na grubych oczkach.Śmietanę przelać do miski, dodać połowę sera żółtego, wbić jajko. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody. Przelać do miski. Wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 5

Zapiekankę piec w 180 stopniach przez 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kapsalon
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej