
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
10 sztuk
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w plastry o grubości 1,5 cm, a następnie w kostkę o boku 2 cm.

Krok 2
Paprykę pokrój w kostkę o boku 2 cm, cebulę na ćwiartki, a pieczarki na pół.

Krok 3
Nakłuwaj na patyczki szaszłykowe na przemian boczek, paprykę, pieczarki i cebulę.

Krok 4
Całość skrop olejem i oprósz przyprawą Knorr ze wszystkich stron.

Krok 5
Gotowe szaszłyki smaż po 6-8 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane. PodawaJ do nich sos tzatziki Hellmann's.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z boczkiem na grilla
Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać! Możesz przygotować szaszłyki z boczku na grilla, ale także do piekarnika lub na patelnię. Właśnie tym ostatnim sposobem będziemy się posługiwać podczas przygotowywania tego przepisu. Jest on bardzo prosty: pokrój boczek do szaszłyków i warzywa na kawałki, które później trzeba nadziać na patyczki. Po oprószeniu przyprawami i skropieniu olejem szaszłyki z boczkiem włóż na patelnię i smaż kilka minut z każdej strony. Proste, prawda? Przygotowanie szaszłyków na grilla z boczkiem zajmie ci niecałą godzinę.
Dla kogo?
Szaszłyki z pieczarkami i boczkiem posmakują fanom grillowanych dań. Ci, którzy lubią łączyć świeże warzywa z aromatycznym mięsem, również powinni polubić szaszłyki z boczkiem.
Na jaką okazję?
Możesz przygotować szaszłyki z boczku na grilla, ale nie tylko. Będą atrakcją przyjęć w ogródku lub na tarasie. Szaszłyki z pieczarkami i boczkiem urozmaicą także jesienno-zimowe obiady i kolacje, gdy tęsknisz za ucztą na świeżym powietrzu.
Czy wiesz, że?
W tym daniu lepiej pasować będzie boczek do szaszłyków parzony. Wędzony surowy boczek przydaje się raczej do potraw z makaronem i zup, np. żurku, grochówki czy barszczu białego.
Dla urozmaicenia:
Do szaszłyków z boczkiem możesz dodać inne rodzaje papryki – również te bardziej pikantne. Możesz też użyć dwóch różnych kolorów papryki, by danie było nie tylko smakowite, ale także cieszyło oczy. Szaszłyki na grilla z boczkiem podawaj z dowolnym sosem, np. tatarskim lub tzatziki.