Szparagi z jajkami w sosie maślanym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szparagi z jajkami w sosie maślanym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
535 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

269 osób wydrukowało

Pobierz pdf

377 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

3 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.

Krok 2

Umyj dokładnie szparagi. Odetnij zgrubiałe końce i oskrob szczelinowym nożykiem. Następnie zwiąż nitką i gotuj w rosole około 20 minut (do momentu, gdy szparagi będą całkowicie miękkie).

Krok 3

Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz, a następnie drobno posiekaj.

Krok 4

Wyjmij szparagi z rosołu, osącz starannie. Ułóż na półmisku, oprósz solą oraz pieprzem i posyp jajkami.

Krok 5

Roztop w rondelku masło, polej nim szparagi i jajka. Możesz też ugotowane szparagi posypać ostrym żółtym serem i bułką tartą, po czym zapiec w mocno nagrzanym piekarniku.

1

Opinie o przepisie

  • bea pala

    bea pala , 14.05.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi z jajkami w sosie maślanymSzparagi z jajkami w sosie maślanym

Jeśli potrzebujesz inspiracji na urozmaicenie swojego śniadania, koniecznie zapoznaj się z przepisem na szparagi z jajkami w sosie maślanym. Pierwszym krokiem do przygotowania tego dania jest ugotowanie zielonych szparagów. Ich smak będzie bardziej wyrazisty, jeśli we wrzątku rozpuścisz aromatyczną kostkę rosołową z lubczykiem i pietruszką. Pamiętaj, żeby wcześniej szparagi oczyścić i odciąć ich zdrewniałe, niejadalne końcówki. Jajka ugotuj na twardo, odcedź i umieść w lodowatej wodzie – dzięki temu łatwej będzie można usunąć skorupkę. Po obraniu posiekaj je w drobną kostkę. Ugotowane do miękkości, odsączone szparagi ułóż starannie na półmisku, oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posyp pokrojonym jajkiem. Na koniec polej je ciepłym roztopionym masłem. Inną opcją jest połączenie szparagów ze startym żółtym serem typu cheddar i bułką tartą, a następnie zapieczenie całości w piekarniku. Z czym podasz gotowane zielone szparagi? Koniecznie podziel się swoją propozycją w komentarzu powyżej.