Szynka pieczona z sosem rabarbarowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka pieczona z sosem rabarbarowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso od szynki umyć i osuszyć .Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju połączonych z esencją Knorr , miodem . Natrzeć dokładnie szynkę i wstawić w chłodne miejsce ( do lodówki) na noc . Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200 * C przez 1,5 godziny . Wyjąć .Pod folią zbierze się sos z pieczenia - dobrze by było go zlać . ( ja robię po prostu dziurkę w folii z boku i zlewam tłuszcz przed odwinięciem mięsa ) .

Szynka pieczona z sosem rabarbarowym - Krok 1

Krok 2

Mięso pokroić w plastry.

Szynka pieczona z sosem rabarbarowym - Krok 2

Krok 3

Obrać , umyć i pokroić w plasterki rabarbar. Wrzucić do miseczki i posypać cukrem. Zostawić na 15 minut by puścił sok. Przełożyć do garnuszka . Podlać wodą i smażyć aż się rozpadnie. Dodać sos od pieczenia , 1/2 szklanki wody , śmietankę , sos jasny do pieczeni .Zaciągnąć zasmażką .Doprawić do smaku. Zależnie jak kto lubi albo zostawić tak jak jest albo zmiksować na gładko. Podawać oblewając sosem pokrojone w plastry mięso ( sosu nie dajemy dużo - tyle by mięso było nim trochę polane ). * sos doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem wg własnego smaku . Ja preferuję kwaskowaty o zdecydowanie pieprznym smaku ale można robić łagodniejszy - tu trzeba sie zdać na swój własny smak.

Szynka pieczona z sosem rabarbarowym - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka pieczona z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka pieczona z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka pieczona z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka pieczona z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka pieczona z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka pieczona z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka pieczona z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka pieczona z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej