Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
85 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

pieczone warzywa:

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 opakowania

80 mililitrów

placuszki dosa:

100 gramów

100 gramów

0.5 opakowania

10 łyżek

humus:

450 gramów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania placuszków dosa. Kaszę gryczaną oraz soczewicę połącz z 300ml ciepłej wody i odstaw na 40 minut.

Krok 2

W tym czasie przygotuj pieczone warzywa. Wszystkie warzywa pokrój w większą kostkę o boku ok 2cm, połóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i piecz w 200 stopniach aż zrobią się lekko rumiane.

Krok 3

Kaszotto Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu i połowę dodaj do pieczonych warzyw. Wymieszaj i odstaw na bok.

Krok 4

Odcedź kaszę, dodaj pozostałą część Kaszotto Knorr i całość zmiksuj na pastę. Cytrynę wyciśnij na sok.

Krok 5

Na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju smaż cienkie placuszki aż nabiorą złotego koloru.

Krok 6

Bób ugotuj, następnie obierz i wraz z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, przyprawą Knorr oraz pastą sezamową zmiksuj na gładką pastę – humus. Placuszki podawaj z pieczonymi warzywami i humusem na boku. Danie udekoruj listkami świeżej kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wegańskie burgery
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusemIndyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem

Placuszki dosa to w Indiach sprawdzony patent na… śniadanie. W naszej kulinarnej szerokości geograficznej okażą się doskonałym przepisem na obiad i kolację. Zaskocz gości niebanalnym podejściem do przekąsek.

Dla kogo?

Do tej pory nie miałeś do czynienia z indyjskimi potrawami, ponieważ obawiałeś się ich pikanterii? Dosa z dodatkami są stworzone dla ciebie! Przygotowując danie, możesz dowolnie kontrolować jego ostrość.

Na jaką okazję?

Całość wygląda bardzo efektownie, więc to idealny pretekst, by zorganizować imprezę w indyjskim stylu. Na bardziej kameralną kolację też będzie, jak znalazł.

Czy wiesz, że?

Humus zazwyczaj kojarzony jest z ciecierzycą, lecz z bobu można przyrządzić równie smaczny wariant. Roślina znana była już w czasach starożytnych. W mitologii greckiej pojawił się nawet bożek Kyamites – patron bobu, trzymający pieczę nad plonami.

Dla urozmaicenia:

Warzywa oraz humus można podawać również jako farsz owinięty cienkimi placuszkami.