Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 pęczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w cienkie, niedługie słupki. Pokrój kalafior w małe różyczki, a cukinię w grube połówki plastrów. Sparzonego pomidora obierz i posiekaj.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 1

Krok 2

Obrany korzeń imbiru rozkrój na dwie części. Jedną część skrój w cienkie słupki a drugą zetrzyj na tarce na papkę. Zmieszaj śmietanę, starty imbir i łyżeczkę kminu.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej ghee na głębokiej patelni i wrzuć na nią gorczycę. Kiedy nasiona zaczną strzelać i pęcznieć dodaj kmin i pokrojony imbir. Smaż, nie przestając mieszać, dopóki imbir nie zbrązowieje.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 3

Krok 4

Dolej wody i zakryj patelnię. Kiedy warzywa będą jędrne, ale nie zbyt miękkie, dodaj śmietanę z przyprawami. Zdejmij pokrywkę i gotuj dopóki sos nie zgęstnieje.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj wszystkie warzywa, oprócz pomidora, oraz kostkę Knorr i zamieszaj.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 5

Krok 6

Na koniec dodaj pomidora i posiekaną kolendrę. Serwuj gorące danie z bagietką.

Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Bożena S.

    Bożena S. , 29.06.2015

    pysznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip migdałowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa z przyprawami prażonymi na gheeWarzywa z przyprawami prażonymi na ghee

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w cienkie, niedługie słupki. Pokrój kalafior w małe różyczki, a cukinię w grube połówki plastrów. Sparzonego pomidora obierz i posiekaj.