Wegańska tarta z szpinakiem i brokułami
NOWY PRZEPIS
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
ciasto:
500 gramów
125 gramów
250 mililitrów
1 łyżeczka
2 garść
nadzienie:
30 mililitrów
100 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
1 łyżeczka
50 gramów
100 mililitrów
200 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Zimną margarynę pokrój w kostkę. W dużej misce połącz margarynę z mąką, wodą i przyprawą Knorr zagniatając ciasto. Gotowe włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 2
2. Następnie rozgrzej piec do 170 stopni. Przygotuj foremkę do pieczenia tarty. Wytnij dwa okręgi z pergaminu o średnicy większej niż foremka. Jednym pergaminem wyłóż dno. Gotowa ciasto rozwałkuj i ostrożnie przełóż do foremki. Wyrównaj brzegi. Połóż na wierzch drugi pergamin, wsyp ziarna i całość piecz 20 minut.
Krok 3
3. Po tym czasie wyjmij ostrożnie pergamin z ziarnami. Ziarna przesyp do pojemnika. Możesz ich używać do pieczenia wielokrotnie. Tartę włóż ponownie do pieca i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Krok 4
4. Teraz przygotuj nadzienie. Cebulę pokrój w kostkę, brokuł i grzyby lekko poszatkuj. Podsmaż warzywa na patelni z oejem. Pod koniec smażenia dodaj szpinak i dopraw wszystko przyprawą Knorr.
Krok 5
5. Na końcu dodaj orzechy, zdejmij warzywa z ognia. Wlej śmietanę. Wymieszaj. Poczekaj aż wszystko lekko ostygnie i dodaj wegański zamiennik jajek.
Krok 6
6. Przełóż nadzienie do wypieczonej tarty. Rozłóż równomiernie. Ser feta rozkrusz w dłoniach i posyp tarte. Zapiekaj ponownie przez ok 20 minut aż wszystko lekko się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Dobra rada:
Możesz również używać innych warzyw jeśli lubisz eksperymentować w kuchni. Spróbuj również wypiec mini tarty w foremkach do muffinów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Wegańska tarta z szpinakiem i brokułami
Kruchy spód, a na nim wyśmienite wytrawne nadzienie z zielonych warzyw to pomysł na pyszną tartę wegańską z szpinakiem i brokułami, która prędko się nie nudzi. Do tej pory trudno było wyobrazić sobie zrobienie dobrego kruchego ciasta bez użycia żółtka? Wegańskie receptury coraz częściej udowadniają, że ulubione potrawy bez problemu można przygotować, eliminując produkty pochodzenia zwierzęcego.
Dla kogo?
Wegańska targa ze szpinakiem i brokułami to świetna opcja dla miłośników warzywnych specjałów podawanych na gorąco. W takim wydaniu nawet kontrowersyjny w wielu domach szpinak będzie znikać ekspresowo.
Na jaką okazję?
Wegańska tarta z warzywami to kapitalny sposób na urozmaicenie obiadowego menu. Dziwnym trafem został nadprogramowy kawałek? Wykorzystaj go jako lunch do pracy na dzień następny. Nadal będzie smakować fantastycznie.
Czy wiesz, że?
Zastanawiasz się, co może być wegańskim zamiennikiem jajka? Użyj aquafaby, czyli wody, w której była moczona lub gotowana ciecierzyca. W roli roślinnego jajka sprawdzi się również siemię lniane.
Dla urozmaicenia:
Zieleniny nigdy za wiele! Wegańską tartę ze szpinakiem i brokułami podawaj z sałatką z rukoli albo roszponki.