
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
50 mililitrów
50 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab w całości obgotuj we wrzątku z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2
Jeszcze gorący schab obtocz w winie i połowie sosu sojowego.

Krok 3
Na oleju obsmaż mięso tak, by skórka była chrupiąca. Następnie pokrój na plastry o grubości 1 centymetra.

Krok 4
Cebulę dymkę wymieszaj z posiekanym czosnkiem, cukrem, anyżkiem i resztą sosu sojowego.

Krok 5
Do naczynia żaroodpornego włóż mięso oraz cebulę z przyprawami. Zakryj szczelnie naczynie i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Kiedy mięso będzie miękkie, wyłóż je na talerze, polej sosem i posyp uprażonym na suchej patelni sezamem.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej