Wieprzowina vindaloo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina vindaloo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

8 sztuk

175 gramów

25 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

2 sztuki

6 ziaren

3 sztuki

0.5 litra

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj mięso, całkowicie usuń tłuszcz i pokrój w małą kostkę. W rondlu rozgrzej tłuszcz i zrumień mięso, aż zacznie puszczać sok.

Wieprzowina vindaloo - Krok 1

Krok 2

Obierz pomidory. Pokrój cebule i czosnek, smaż przez około 2 minuty. Dodaj paprykę, obrane ze skórki pomidory, kurkumę, posiekany imbir, pokrojoną papryczkę chilli.

Wieprzowina vindaloo - Krok 2

Krok 3

Dolej wodę, dodaj kostkę Knorr i duś pod przykryciem przez 30 minut. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.

Wieprzowina vindaloo - Krok 3

Krok 4

Odkryj rondel i odparuj prawie całą wodę. Dodaj pozostałe składniki. Duś przez kolejne 30 minut na bardzo małym ogniu. Mieszaj, aby mięso i sos nie przywierały do dna. Podawaj na ciepło z ryżem.

Wieprzowina vindaloo - Krok 4
9

Opinie o przepisie

  • Paweł Papież Chaosu

    Paweł Papież Chaosu , 12.12.2011

    jesli zas chodzi o ostrosc, to Vindaloo wczale nie jest ostrym strasznie curry, proponuje zjesc Lamb Phall

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Papież Chaosu

    Paweł Papież Chaosu , 12.12.2011

    moze tez byc polewka piwna z kurczakiem :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Papież Chaosu

    Paweł Papież Chaosu , 12.12.2011

    tajskie zielone curry :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małga Braksator

    Małga Braksator , 12.12.2011

    kiedyś pracowałam w anglii w restauracji serwujące wiele dań kuchni indyjskiej.. vindaloo było tak ostre, że od samego niesienia do stolika łzy leciały.. zawsze podziwiałam odwagę zamawiających tę potrawę gości, sama zaś - nigdy nie spróbowałan..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.12.2011

    Samuel, koniecznie spróbuj, to bardzo proste do zrobienia danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Samuel Steinborn

    Samuel Steinborn , 12.12.2011

    Akurat wczoraj oglądałem serial Outsourced, rzecz działa się w Indiach i było też o vindaloo - koniecznie muszę spróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joseph Maski

    Joseph Maski , 12.12.2011

    Wychodzi,że to jest niezłe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Gołąbek

    Patrycja Gołąbek , 12.12.2011

    u mnie jak co poniedzialek--->pomidorowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Smardzewska

    Kasia Smardzewska , 12.12.2011

    pomidorowa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina vindaloo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina vindalooWieprzowina vindaloo

Umyj mięso, całkowicie usuń tłuszcz i pokrój w małą kostkę. W rondlu rozgrzej tłuszcz i zrumień mięso, aż zacznie puszczać sok.