Wołowina po burgundzku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina po burgundzku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 pęczek

300 mililitrów

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek oraz warzywa pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w dużym garnku na rozgrzanym oleju, zaczynając od boczku. Po kilku minutach wyjmij wszystko z garnka.

Krok 2

Mięso pokrój w grubą kostkę i włóż do tego samego, uprzednio ponownie rozgrzanego garnka. Smaż kilka minut na mocnym ogniu.

Krok 3

Warzywa ponownie wsyp do garnka, wymieszaj z mięsem a następnie wlej wino.

Krok 4

Dodaj 300 ml wody oraz Bulionetkę wołową Knorr. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 2 godzin, do momentu gdy mięso będzie miękkie.

Krok 5

Pod koniec duszenia dodaj małe cebulki, posiekana natkę i dopraw gulasz do smaku. Tip: Gulasz podawaj z kaszą.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina po burgundzkuWołowina po burgundzku

Żaden szef kuchni nie powstydzi się takiego dania. Wołowina po burgundzku, znana również pod nazwą Boeuf Bourguignon, to typowa potrawa kuchni francuskiej. W oryginalnym przepisie mięso jest duszone w czerwonym wytrawnym winie, tak długo, aż zmięknie i będzie rozpływać się w ustach. Mimo, że przygotowanie potrawy jest dość czasochłonne, jest tego zdecydowanie warta. Ważne jest, aby mięso pokrojone zostało na dość duże kawałki, aby po uduszeniu nie rozpadło się. Składniki, z którymi powinno się dusić, to: czosnek, marchewka oraz cebula. Warzywa najlepiej wcześniej podsmażyć wraz z boczkiem, dzięki czemu ich czas duszenia nie będzie aż tak długi. Aby pokreślić wyjątkowość dania, a także dla ozdoby i dodatkowego smaku, użyj marynowanej cebulki srebrzystej, zwanej również perłową. Wołowinę po burgundzku podawaj z kaszą lub świeżym pieczywem i oczywiście kieliszkiem czerwonego wina, które zostanie po gotowaniu. Poezja smaku!