Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej
łatwe
413 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 pęczek
100 gramów
0.5 sztuki
200 mililitrów
50 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj do miękkości według przepisu producenta w dużej ilości wody. Następnie przełóż na sito, aby ją odsączyć.

Krok 2
Blaszkę do muffinek lub foremki wyłóż szynką w kształcie otwartej róży - dwa plasterki na jedną babeczkę.

Krok 3
Zetrzyj na tarce ser, posiekaj natkę pietruszki, a pieczarki pokrój w półplastry. Połówkę cukinii przekrój na 4 części. Usuń z niej części nasienne i pokrój w cienkie plastry. Cukinię i pieczarki zanurz na minutę w gotującej się wodzie, a następnie dobrze odciśnij w papierowym ręczniku.

Krok 4
Warzywa razem z pietruszką i ugotowaną kaszą wymieszaj w misce z jajkiem, jogurtem i Fixem Knorr.

Krok 5
Wypełnij foremki z szynką do 2/3 wysokości. Wierzch posyp serem. Całość wstaw do nagrzanego do 165°C piekarnika z włączonym termoobiegiem i zapiekaj przez 15-20 minut.


Dobra rada:
Szynkę parmeńską możesz zastąpić szynką szwardzwaldzką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Serowe Kaszotto z kurczakiem i pomidorkami
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej
Muffinki, babeczki, cupcakes… kto się im nie oprze? Zazwyczaj kojarzone z tym, co kolorowe, smaczne i niezwykle estetyczne. Serwowane w formie deseru, ale nie tylko! Czas na nową odsłonę – na słono! Niestandardowe połączenie, które zachęci nawet najbardziej wybrednych. Przepis na wytrawne muffinki w listkach z szynki parmeńskiej to numer jeden. Polubisz je już po pierwszym kęsie.
Dla kogo?
Dla miłośników przekąsek! Zrezygnuj z tych kupnych na rzecz sprawdzonych przystawek, przyrządzonych w domu. Wiesz, co jesz!
Na jaką okazję?
Wytrawne muffiny w listkach z szynki parmeńskiej idealnie wpasują się w klimat wspólnego wieczoru z przyjaciółmi – np. w formie przystawki lub na co dzień – jako drugie śniadanie w pracy czy szkole.
Czy wiesz, że?
Historia muffinków sięga prawdopodobnie wiktoriańskiej Anglii. Początkowo przygotowywano je jako posiłek dla służby, a z czasem zostały przejęte przez klasę wyższą jako dodatek do herbaty.
Dla urozmaicenia:
Szynkę parmeńską możesz z powodzeniem zastąpić szynką szwarcwaldzką.