Żeberka z kapusta i ziemniaczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka z kapusta i ziemniaczkami

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 kilogram

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka kroimy na części i układamy w naczyniu, w którym będą pieczone. Zalewamy je zalewą (2/3 szklanki oliwy) z oliwy papryki słodkiej, ostrej, przyprawy Maggi oraz wygniatamy czosnek i dodajemy kostkę rosołową Knorr. Taką miksturą nacieramy żeberka i posypujemy rozmarynem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny pomału z każdej strony obracając, aż żeberka będą ładnie przyrumienione i dobre. temperatura około 180 stopni.

Krok 2

Potrzebne będzie (porcja dla 2 osób): 1/2 główki kapusty, 1 łyżka cukru, 1 łyżka octu, 1 łyżka masła, 1 łyżka maki, kminek. Kapustę poszatkować i dać do garnka, posolić i zalać wodą około 1 szklanki - dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy kapusta będzie już dochodzić dodać cukier i ocet oraz masło. Gdy wszystko będzie już połączone w 1/2 szklanki wody rozrabiamy 1 łyżkę mąki i zalewamy kapustę. Gdy wszystko zgęstnieje dodajemy koperek.

Krok 3

Gdy wszystko jest gotowe układamy na talerzu wraz z ziemniaczkami i gotowe. SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej