
Składniki
2 szklanki
1 kilogram
1 łyżeczka
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka kroimy na części i układamy w naczyniu, w którym będą pieczone. Zalewamy je zalewą (2/3 szklanki oliwy) z oliwy papryki słodkiej, ostrej, przyprawy Maggi oraz wygniatamy czosnek i dodajemy kostkę rosołową Knorr. Taką miksturą nacieramy żeberka i posypujemy rozmarynem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny pomału z każdej strony obracając, aż żeberka będą ładnie przyrumienione i dobre. temperatura około 180 stopni.
Krok 2
Potrzebne będzie (porcja dla 2 osób): 1/2 główki kapusty, 1 łyżka cukru, 1 łyżka octu, 1 łyżka masła, 1 łyżka maki, kminek. Kapustę poszatkować i dać do garnka, posolić i zalać wodą około 1 szklanki - dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy kapusta będzie już dochodzić dodać cukier i ocet oraz masło. Gdy wszystko będzie już połączone w 1/2 szklanki wody rozrabiamy 1 łyżkę mąki i zalewamy kapustę. Gdy wszystko zgęstnieje dodajemy koperek.
Krok 3
Gdy wszystko jest gotowe układamy na talerzu wraz z ziemniaczkami i gotowe. SMACZNEGO!!!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej