Surówka z rzodkiewki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z rzodkiewki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
277 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odkrój zdrewniałą „stopę z wąsami” z pora. Następnie przekrój go wzdłuż, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie plastry.

Krok 2

Obierz jabłko i zetrzyj je na grubej jarzynowej tarce (lub pokrój w cienkie paski). Wymieszaj jabłko z porem oraz olejem.

Krok 3

Obierz rzodkiew, umyj ją i zetrzyj na grubej tarce, a następnie wymieszaj z pozostałymi warzywami oraz suchym Sosem sałatkowym Paprykowo-ziołowym Knorr.

Krok 4

Na koniec dodaj do surówki kukurydzę i ewentualnie rodzynki. Odstaw na 10 minut, po czym podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Brak pomysłu na surówkę? Starta biała rzodkiew może śmiało wystąpić w tej roli. Jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu i wysiłku, wystarczy dokładnie ją umyć.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z rzodkiewkiSurówka z rzodkiewki

Wśród składników dań obiadowych wciąż bardzo popularne są surówki. Jeśli szukasz nowych smaków, spróbuj surówki z rzodkiewki – będzie świetną alternatywą dla popularnej marchewki czy kapusty. Do jej przygotowania najlepiej sprawdzi się biała rzodkiew – o intensywniejszym smaku niż klasyczna odmiana. Obierz ją i zetrzyj na tarce, a jeśli używasz małych różowych rzodkiewek, pokrój je w cienkie plasterki. Kolejnym ważnym składnikiem sałatki jest por. Sparz go, żeby zmiękł, a jego smak stał się bardziej łagodny. W ten sposób pozbędziesz się także ewentualnej goryczki. Żeby urozmaicić surówkę z rzodkiewki, zetrzyj do niej soczyste jabłko i dodaj słodką kukurydzę z puszki (ewentualnie możesz dołączyć także rodzynki). Całość dopraw do smaku sosem sałatkowym o smaku paprykowo-ziołowym. Nie musisz rozrabiać go z wodą, gdyż sok z owoców i warzyw wystarczy. Tak przygotowaną surówkę serwuj na różne sposoby. Dobrze pasuje do białych ryb i mięs, ale pyszna jest również sama – jako drugie śniadanie albo kolacja.