Zupa kaszubska z kapustą: dziadówka | Przepisy.pl pixel

Zupa kaszubska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
476 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

276 osób wydrukowało

Pobierz pdf

605 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

125 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jarzyny oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce i dusić na maśle z posiekaną cebulką.

Zupa kaszubska - Krok 1

Krok 2

Gdy jarzyny będą miękkie, dodać łyżkę mąki, całość podlać około 1,5 litrem wody, dodać kostki rosołowe, pomidory pokrojone w kostkę, kminek.

Zupa kaszubska - Krok 2

Krok 3

Zupę gotować powoli około 30-40 minut. Na koniec zabielić śmietaną. Doprawić do smaku szczyptą soli.

Zupa kaszubska - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kaszubskaZupa kaszubska

Przepis na tradycyjną zupę kaszubską wywodzi się z regionalnej kuchni Pomorza. Czas odwiedzić ten region podczas swoich kulinarnych poczynań! Zupa jest gęsta dzięki jarzynom, śmietankowa i pachnąca kminkiem – sprawdzi się jako potrawa na prosty obiad. Przekonaj się, jak prosta w przygotowaniu i smaczna jest kaszubska zupa.

Dla kogo?

Przygotowanie tradycyjnej zupy kaszubskiej rozpocznij od oczyszczenia i starcia na tarce o dużych oczkach marchewki oraz poszatkowania białej kapusty. Duś je na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem drobno posiekanej cebuli. Przepis na zupę kaszubską przypadnie do gustu wszystkim kucharzom, którzy lubią odkrywać regionalne potrawy.

Na jaką okazję?

Gdy warzywa na zupę kaszubską zmiękną, wsyp do nich łyżkę mąki, zalej wodą i dopraw pokruszoną kostką rosołową. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Następnie całość przypraw szczyptą kminku, który nada zupie wyrazisty, odrobinę pikantny smak. Zupę po kaszubsku serwuj jako pierwsze danie podczas niedzielnego obiadu. Okaże się ciekawą alternatywą dla tradycyjnego, ale nieco już spowszedniałego rosołu.

Czy wiesz, że?

Pod koniec gotowania zabiel zupę kaszubską kwaśną śmietaną lub maślanką, którą warto wcześniej zahartować, by nie stworzyła nieestetycznych grudek.

Dla urozmaicenia:

Potrawę przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Kaszubską zupę serwuj z dodatkiem pieczywa, np. kromki razowego chleba. Właśnie zyskałeś kolejną recepturę, dzięki której twoje posiłki nie będą nudne!