Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 plastrów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

1 łyżeczka

1 szklanka

2 szczypty

1 sztuka

15 dekagramów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na głębokiej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku pokrojonego w kostkę, zrumienione skwarki wyciągamy i przekładamy do miseczki. Na tłuszczu szklimy rozdrobnioną cebulę i czosnek, dodajemy starte warzywa: marchew, pietruszkę i seler i chwilkę dusimy, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Krok 2

W garnku gotujemy kawałki łososia wraz z głową, ogonem z listkami laurowymi, zielem angielskim, bulionem na włoszczyźnie ok. 15 minut. Wykładamy dzwonka łososia. Przecedzamy i zalewamy gorącym wywarem warzywa na patelni i gotujemy aż ziemniaki będą półtwarde.

Krok 3

W miseczce marynujemy krewetki koktajlowe przyprawą Knorr z cytryną i koperkiem. Następnie obsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu. Łososia rozdrabniamy i wraz z krewetkami wrzucamy do zupy, gotujemy chwilkę. Śmietanę hartujemy z odrobiną soli, dodając wywar cały czas mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy śmietanę i mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Zupę rozlewamy do miseczek. Podajemy ją posypaną skwarkami z boczku.

Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - Krok 3
straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej