Zupa pomidorowa z chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Menu dnia

Zupa pomidorowa z chili

oraz imbirem i świeżą kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

heart
832 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

521 osób wydrukowało

Pobierz pdf

980 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

300 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

0.25 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli pokrój w drobną kostkę, następnie przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj imbir.

 Zupa pomidorowa z chili - Krok 1

Krok 2

Do garnka wlej bulion, dodaj pomidory oraz kokosowe mleko.

 Zupa pomidorowa z chili - Krok 2

Krok 3

Całość zagotuj, dodaj kostkę Knorr, trawę cytrynową, następnie zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.

 Zupa pomidorowa z chili - Krok 3

Krok 4

Gotową zupę dopraw pokrojoną kolendrą, udekoruj łyżką jogurtu i podawaj.

 Zupa pomidorowa z chili - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy możesz dodać kurczaka lub np. krewetki – mięso pokrój w niedużą kostkę i przesmaż na początku ze wszystkimi składnikami. Dalej postępuj według wskazówek.

1

Opinie o przepisie

  • Joasia

    Joasia , 03.04.2023

    Lubię pikantne potrawy, ta zupa należy do nich. Podaje zawsze z natką pietruszki. Pycha. :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Zupa pomidorowa z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Zupa pomidorowa z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Zupa pomidorowa z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Zupa pomidorowa z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Zupa pomidorowa z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Zupa pomidorowa z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Zupa pomidorowa z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Zupa pomidorowa z chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa pomidorowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Zupa pomidorowa z chili Zupa pomidorowa z chili

Zupa pomidorowa z dodatkiem chili, imbiru i świeżej kolendry to doskonała propozycja na pierwsze danie obiadowe dla wszystkich tych, którzy lubią nieco pikantniejszy smak klasycznych potraw. Do jej przygotowania potrzebujesz m.in. pomidorów z puszki, mleka kokosowego, cebuli oraz bulionu warzywnego. Na początek przysmażoną cebulę, czosnek, papryczkę chili oraz imbir zalej aromatycznym bulionem, a następnie dodaj pomidory i mleko kokosowe. Całość gotuj przez chwilę na małym ogniu. Gotową zupę dopraw do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pokrojoną drobno kolendrą. Danie podawaj na gorąco, udekorowane łyżką jogurtu naturalnego. Zupa pomidorowa z chili, imbirem i świeżą kolendrą będzie się doskonale komponować z chrupiącymi grzankami czosnkowymi lub ziołowymi. Opcjonalnie na koniec udekoruj każdy talerz listkiem bazylii. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj tę wyrazistą oraz intensywną w smaku zupę pomidorową. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.