
Składniki
1.5 litra
2 sztuki
50 dekagramów
1 łyżka
4 sztuki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak rozmroź. Po rozmrożeniu odsącz z nadmiaru wody.

Krok 2
Podsmaż na maśle i oprósz mąką. Zasmaż. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 3
Z wody i kostek Knorr przygotuj wywar.

Krok 4
Dodaj szpinak i gałkę muszkatołową do wywaru energicznie mieszając trzepaczką i gotuj 10 minut.

Krok 5
Dopraw do smaku przyprawą czosnek Knorr. Podawaj z jajami na twardo pokrojonymi w ćwiartki.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa szpinakowa
Szpinak to warzywo, które dziś już każdemu kojarzy z czymś wyśmienitym. Wreszcie nauczyliśmy się go poprawnie przygotowywać, przez co stała się kulinarnym hitem ostatnich lat. Dodawany jest do dań mięsnych i mącznych, np. naleśników. My proponujemy iść o krok dalej i ugotować ze szpinaku przepyszną zupę. Szpinak lubi wyraziste dodatki, najlepiej lekko słone sery oraz towarzystwo wszelkiego rodzaju nabiału, który neutralizuje zawarte w jego liściach szczawiany. Niekoniecznie musi to być modne połączenie z serem feta. Aby szpinak wspaniale smakował wystarczy zwyczajny bulion i ugorowane na twardo jajko. Przed ugotowaniem lekko podduś szpinak na tłuszczu, co wydobędzie z niego esencję smaku. Zupa przygotowana na bazie tego zielonego liściastego warzywa będzie wspaniale wyglądać i smakować, jeśli położysz na jej wierzchu ugotowane na twardo i pokrojone w cząsteczki jajko, oraz opcjonalnie – kleks gęstej śmietany.