
Składniki
3 sztuki
500 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść brokuły i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj.
Krok 2
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 225 stopni i przygotuj nasmarowaną formę lub naczynie żaroodporne. Pokrój pomidory na plasterki.
Krok 3
Ugotowane i odcedzone brokuły ułóż w naczyniu. Przykryj plasterkami pomidora.
Krok 4
Czosnek wyciśnij do 2 łyżek oliwy i polej nią warzywa. Posyp solą i pieprzem. Ułóż warstwę startego sera.
Krok 5
Zapiekaj ok. 8 do 10 minut, aż ser się zrumieni. Podawaj z pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej