
Składniki
1 sztuka
4 gramy
2 sztuki
150 gramów
3 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
50 gramów
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Comber jagnięcy natrzyj przyprawą Knorr i niewielką ilością oliwy. Marynuj na co najmniej 2 godziny.

Krok 2
Po tym czasie obsmaż ze wszystkich stron i wstaw do piekarnika na 12 minut. Następnie odstaw, aby mięso odpoczęło.

Krok 3
Marchewkę umyj, pozostaw w skórze, skrop niewielką ilością oliwy, posyp solą morską i piecz w temperaturze 150 stopni przez 1 godzinę. Odstaw do ostygnięcia. Następnie przetnij marchewki wzdłuż na pół, wyjmij miękki środek i zmiksuj z masłem na puree.

Krok 4
Karczochy oczyść, same serca zalej wodą i sokiem z cytryny. Z brukselki zdejmij same listki, kurki oczyść za pomocą pędzla, cebulki przetnij na pół i wyjmij sam środek.

Krok 5
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj karczochy przekrojone na cztery części i zmiażdżony czosnek. Zacznij smażyć, jak lekko zmiękną dodaj kurki oraz cebulki. Dalej smaż. Na samym końcu dodaj listki brukselki i smaż jeszcze 2-3 minuty, aby warzywa pozostały jędrne i nie straciły koloru. Dopraw.

Krok 6
Rabarbar obierz, pokrój w drobną kosteczkę. W rondlu skarmelizuj cukier, potem dodaj rabarbar i po chwili wlej wino. Gotuj do momentu, kiedy sos zredukuje się o połowę.

Krok 7
Na talerzu połóż puree z marchewki, dodaj warzywa. Następnie ułóż dwa kawałki mięsa i polej sosem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Comber jagnięcy z sosem rabarbarowym
Jeśli planujesz menu na wykwintną kolację, koniecznie sięgnij po przepis na znakomity comber jagnięcy z sosem rabarbarowym. Danie to wyróżnia się bogactwem wielu smaków, uzyskanym przez połączenie doskonałej jakości składników, takich jak: karczochy, kurki czy czerwone wino. Zamarynowany comber jagnięcy najpierw podsmaż ze wszystkich stron, a następnie zapiecz i odstaw. Z upieczonej i przestudzonej marchewki wydrąż miękki środek, po czym zmiksuj go blenderem na kremowe purée. Karczochy oczyść, pozostawiając tylko serca, i zalej je wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym. W garnku z rozgrzaną oliwą umieść przekrojone karczochy i rozgnieciony czosnek, a po chwili także oczyszczone kurki oraz czerwoną cebulę. Na koniec dodaj zdjęte z brukselki listki. Aby przygotować sos, w rondelku skarmelizuj cukier i połącz go z posiekanym rabarbarem – zalej całość czerwonym winem i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Na talerz najpierw nałóż marchewkowe purée oraz duszone warzywa, a później kawałek jagnięciny polanej rabarbarowym sosem. Smacznego!