Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym: nadziewane | Przepisy pixel

Ziemniaki faszerowane mięsem

i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

257

heart
1157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3274 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i odstaw, aby ostygły.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 1

Krok 6

Posyp ziemniaki startym serem i zapiekaj w temperaturze 220 °C przez 10 minut. Podawaj np. z gęstą kwaśną śmietaną.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 6

Krok 5

Farsz dopraw posiekaną natką pietruszki i gotowy nakładaj do ziemniaczanych łódeczek.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 5

Krok 4

Następnie dodaj do mięsa posiekane pomidory z puszki razem z sokiem oraz Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese. Wrzuć również pozostały miąższ z ziemniaków. Wszystko wymieszaj i smaż, aż zgęstnieje.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 4

Krok 2

Przekrój ziemniaki wzdłuż na pół i wydrąż część miąższu tak, aby powstały łódeczki.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj mięso i smaż około 8 minut.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast żółtego sera możesz użyć oscypka. Jeśli chcesz wzbogacić smak farszu, dodaj do niego wędzony boczek.

8

Opinie o przepisie

  • darek

    darek , 17.05.2023

    Bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zygala

    Ewa Zygala , 04.09.2019

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zander

    Bozena Zander , 08.09.2016

    Dzieki za polubienie. ♡♡♡♡♡

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 04.09.2016

    a po co ten fix do spaghetti ??? ... Przecież to są ziemniaki faszerowane z mięsem ... mozna dodać tyle wspaniałych ziół , zrobić sos czosnkowy ... Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zander

    Bozena Zander , 04.09.2016

    Do tego tzatziki,☺ polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kluzińska

    Jadwiga Kluzińska , 04.09.2016

    Już od dawna to robię. Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Ignor

    Sebastian Ignor , 04.09.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kozielska

    Grazyna Kozielska , 04.09.2016

    Pychotka.nie raz robilam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczona karkówka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki faszerowane mięsemZiemniaki faszerowane mięsem

Przygotowanie dania jest niezwykle proste i szybkie, zajmie ci nie więcej niż 45 minut, czyli tyle, ile tradycyjny obiad. Poznawanie nowych receptur nie musi wiązać się z dużym wysiłkiem i poświęceniem. Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to świetny sposób na serwowanie ulubionych produktów w nowej wersji.

Dla kogo?

Znudziły ci się kotlety z ziemniakami podawane na talerzu zawsze w ten sam sposób? Wypróbuj zupełnie nowy przepis na faszerowane ziemniaki z mięsem! Od czego zacząć? Ziemniaki ugotuj w całości w mundurkach, uważając, żeby nie było zbyt miękkie. W tym czasie przygotuj farsz. Z tą potrawą sprytnie rozplanujesz czas spędzony w kuchni.

Na jaką okazję?

Danie z faszerowanymi ziemniakami bazuje na produktach, które są powszechnie znane i lubiane, więc sprawdzą się zawsze wtedy, gdy przy stole zasiadają osoby o różnych upodobaniach kulinarnych. Na patelni podsmaż mięso mielone do faszerowanych ziemniaków – możesz wybrać dowolny rodzaj – razem z cebulą. Dodaj sos oraz pomidory z puszki, razem z sokiem. Teraz miąższ z wydrążonych ziemniaków wrzuć na patelnię i chwilę podsmaż. Wymieszaj dokładnie składniki, aby przygotować farsz do pieczonych ziemniaków z mięsem mielonym.

Czy wiesz, że?

Farsz ziemniaków faszerowanych mięsem powinien mieć bardzo zwartą konsystencję, żeby nie wypłynął w czasie pieczenia. Przełóż go do łódeczek z ziemniaków, posyp na wierzchu startym serem i zostaw w piekarniku na 10 minut. Pieczone ziemniaki z mięsem mielonym podawaj na gorąco.

Dla urozmaicenia:

Do ziemniaków faszerowanych mięsem mielonym możesz serwować sałatę ze świeżymi pomidorami – idealnie uzupełni smak dania i będzie nutką świeżości.