Grzybowa z kaszą i ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowa z kaszą i ziemniakami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 litr

1 szklanka

1 szczypta

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć w 1 szklance ciepłej wody .Odcedzić pozostawiając wodę i pokroić grzyby w paski .Obrać ziemniaki i marchew . Pokroić : ziemniaki w kostkę , a marchew w pół plasterki. Umyć . Wsypać do garnka razem z grzybami . Zalać 3 szklankami wody i 1 szklanką wywaru z moczenia grzybów . Dodać kostkę bulionową grzybową i kaszę . Gotować na małym gazie 45 minut

Krok 2

Sos borowikowy rozrobić w zimnej wodzie ( ok. 1 szklanki ) i wlać do zupy .Wymieszać i gotować 10 minut .Dolać śmietankę .Doprawić pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzybowa z  kaszą i ziemniakami Grzybowa z kaszą i ziemniakami

Aby przygotować potrawę z grzybami, nie musisz wcale wyruszać do lasu na grzybobranie. Do stworzenia smacznej zupy grzybowej z kaszą i ziemniakami wystarczą podgrzybki, koźlarze lub borowiki w formie suszonej. Co więcej, mają one znacznie intensywniejszy zapach niż świeże. Poza grzybami, do ugotowania zupy potrzebne będą pokrojone warzywa – marchewka i ziemniaki. Wymieniona wśród składników grzybowej kasza jęczmienna jest dostępna w kilku rodzajach, takich jak: pęczak, kasza perłowa lub kasza wiejska. Różnią się one wielkością ziaren, wybierz zatem tę, która najbardziej odpowiada Twoim upodobaniom. Jeśli lubisz aromat ziół, dodaj do grzybowej suszony tymianek lub rozmaryn. Ciekawym akcentem będzie również biały pieprz, wsypany pod koniec gotowania. Te przyprawy nie zdominują smaku grzybów, a jedynie subtelnie go podkreślą. Do zabielenia zupy użyj śmietany. Danie podaje się na gorąco, posypane drobno posiekaną natką pietruszki. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na smaczną zupę grzybową.