Gulasz jagnięcy z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz jagnięcy z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
85 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

176 osób wydrukowało

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

500 gramów

500 gramów

500 mililitrów

2 szklanki

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz mięso, pokrój je w równej wielkości kostkę, a następnie posyp Przyprawą do gyrosa Knorr.

Krok 2

Umyj cebule i cukinie, po czym pokrój je w krążki.

Krok 3

Rozgrzej olej w rondlu, włóż jagnięcinę i przesmaż ze wszystkich stron.

Krok 4

Zalej mięso winem i bulionem, dodaj listki laurowe i oprósz pieprzem. Duś przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem.

Krok 5

Podsmaż cukinię z cebulą na patelni i dodaj do gulaszu. Gotuj jeszcze przez 15 minut, po czym podawaj gulasz z kuskusem lub inną kaszą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz jagnięcy z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz jagnięcy z cukiniąGulasz jagnięcy z cukinią

Jagnięcina jest delikatna, soczysta i znakomicie pasuje do wykwintnych dań. Godną polecenia potrawą z tego mięsa, która sprawdzi się na obiad czy danie podczas przyjęcia, będzie gulasz jagnięcy z cukinią. Żeby go przyrządzić, będzie Ci potrzebna karkówka lub łopatka. Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę i dopraw gotową mieszanką przypraw, by wydobyć z niego jak najwięcej smaku i odpowiednio go podkreślić. Warto je wcześniej zamarynować – żeby nabrało aromatu i kruchości. Następnie podsmaż jagnięcinę na rozgrzanym oleju, aby mięso się zarumieniło i zmiękło. W tym czasie cebulę oraz cukinię pokrój w krążki i podsmaż na patelni. Do mięsa dolej bulion oraz wino, wrzuć liście laurowe, dopraw pieprzem i duś wszystko pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec dołącz warzywa i dalej gotuj, aż mięso będzie miękkie. Tak przyrządzony gulasz z cukinią serwuj z ulubioną kaszą i surówką – pasować będzie też kromka chrupkiego pieczywa. Wypróbuj nasz przepis na gulasz jagnięcy z cukinią i podziel się swoją opinią w komentarzu.