Zupa hiszpańska - przepis: cebulowa, ziemniaczana | Przepisy.pl pixel

Hiszpańska zupa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
232 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

6 sztuk

250 mililitrów

400 gramów

1.5 litra

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Cebule pokrój w cienkie piórka. Czosnek obierz i posiekaj.

Hiszpańska zupa - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć ziemniaki, cebulę i czosnek. Dopraw tymiankiem i papryką i smaż 7-10 minut, aż cebula się zeszkli.

Hiszpańska zupa - Krok 2

Krok 3

W tym czasie sparz, obierz i posiekaj w dość drobną kostkę pomidory.

Hiszpańska zupa - Krok 3

Krok 4

Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj kostki Knorr.

Hiszpańska zupa - Krok 4

Krok 5

Dodaj przecier i posiekane pomidory. Gotuj do miękkości ziemniaków. Zupę koniecznie trzeba podawać z pieczywem.

Hiszpańska zupa - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpańska zupaHiszpańska zupa

Jeśli w kuchni cenisz sobie przede wszystkim prostotę, koniecznie wypróbuj przepis na pomidorowo-ziemniaczaną zupę hiszpańską. Zawiera ona tylko kilka składników, jednak w zupełności wystarczają one, aby przygotować potrawę o intensywnym smaku. Hiszpańska zupa cebulowa i wszystkie wskazówki, jak ją zrobić, już na Ciebie czekają!

Dla kogo?

Warzywna zupa hiszpańska to danie dla fanów prostych, lecz smacznych przepisów. Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w ćwiartki. Cebulę podziel w piórka, natomiast czosnek drobno posiekaj. Wymienione składniki usmaż na oliwie z dodatkiem tymianku oraz pikantnej papryki w proszku. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj kostkę rosołową. 

Na jaką okazję?

Hiszpańska zupa sprawdzi się jako lunch, codzienny obiad lub posiłek dla przyjaciół, którzy wpadną do Ciebie z wizytą. Przygotuj dla nich ucztę pełną smaków! Może skusisz się również na tapas lub paellę? Zupa hiszpańska przepis stworzy z nimi bardzo smaczną kompozycję. 

Czy wiesz, że?

Pomidory sparzone we wrzątku bez problemu obierzesz ze skórki. Posiekaj je w niedużą kostkę, umieść w garnku, a żeby pomidorowy smak był wyrazistszy, dolej szklankę przecieru. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Zupa hiszpańska już gotowa!

Dla urozmaicenia:

Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem świeżego pieczywa – czosnkowej bagietki lub ciabatty. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na hiszpańską zupę, a później podziel się opinią w komentarzu!