Kotleciki z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z kalafiora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

90

heart
1278 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1348 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1764 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

15 dekagramów

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

0.5 łyżki

3 łyżki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej do garnka i dodaj cukier.

Kotleciki z kalafiora - Krok 1

Krok 2

Podziel kalafior na różyczki i gotuj w bulionie przez 15 minut. Odcedź i rozgnieć widelcem na puree. Odstaw do ostudzenia.

Kotleciki z kalafiora - Krok 2

Krok 3

Dodaj do masy kalafiorowej: jajka, 3 łyżki bułki tartej, koperek, kminek oraz gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem oraz solą.

Kotleciki z kalafiora - Krok 3

Krok 4

Formuj nieduże kotleciki i obtaczaj w pozostałej bułce tartej.

Kotleciki z kalafiora - Krok 4

Krok 5

Smaż je na złoty kolor, z obu stron, na gorącym oleju. Podawaj posypane siekaną natką pietruszki.

Kotleciki z kalafiora - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • agnieszka samoląg

    agnieszka samoląg , 27.09.2018

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Berendt

    Marcin Berendt , 07.07.2018

    Szybko i zdrowo! Właśnie o to chodzi ! Żecz jasna smaczne , nawet bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marietta Domoslawska

    Marietta Domoslawska , 04.02.2016

    bardzo dobre i będę robiła napewno częściej niż ziemniaki:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki z kalafioraKotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora są smaczne i przykuwają wzrok każdego łasucha. Jeśli znudziły ci się serwowane dotychczas tradycyjne placki ziemniaczane, pora na przyjemną odmianę. Nawet gdy ktoś nie przepada za kalafiorem, powinien spróbować go w tej niecodziennej wersji. Danie przygotowuje się błyskawicznie, bez użycia dużej ilości składników. Wystarczy zagotować warzywo w esencjonalnym bulionie, po wyjęciu rozgnieść różyczki widelcem na jednolitą masę, następnie dodać jajko i aromatyczne przyprawy, uformować nieduże kotleciki i na koniec usmażyć je z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane danie można zaserwować posypane świeżą natką pietruszki, najlepiej razem z gotowanymi warzywami, ryżem lub kaszą. Jeść na ciepło, zaraz po zdjęciu z gorącej patelni. Kotleciki pasują jako dodatek zarówno do ryb, jak i mięs. Będą nieoczekiwanym dodatkiem na każdym stole.