Kremowa zupa pomidorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa pomidorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

heart
1557 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

825 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1775 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 puszki

1 opakowanie

125 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj tymianek i pomidory z puszki.

Krok 2

Knorr Naturalnie smaczne wymieszaj z 350 ml wody, połącz go w garnku z gotującymi się pomidorami. Zupę gotuj, mieszając co jakiś czas, przez co najmniej 10 minut.

Krok 3

Na koniec usuń z zupy gałązkę tymianku, dopraw do smaku ostrą papryką, zabiel śmietaną i zmiksuj na gładko mikserem. Podawaj z chrupiącym chlebem np. z oliwkowym tapenade.

przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować zupę ze świeżych pomidorów.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Kozioł

    Joanna Kozioł , 08.01.2018

    a co z pastą pomodorową-70 g, która jest w składnikach?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa pomidorowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa pomidorowaKremowa zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w kuchni polskiej. Szukasz alternatywy dla jej klasycznej wersji z ryżem lub makaronem? Zainspiruj się kuchnią południową i przygotuj zupę w wersji kremowej. Jest odpowiednia dla osób na diecie wegetariańskiej, ponieważ nie wymaga użycia mięsnego wywaru. Dodaj do niej pastę pomidorową i pomidory z puszki (w sezonie wykorzystaj dostępność świeżych). Warto pamiętać, że do zup najlepiej nadają się odmiany mięsiste, takie jak np. Bawole Serca. Używając pomidorów malinowych, dodasz potrawie delikatnej słodyczy, dobrym pomysłem będzie też zmieszanie razem ich różnych gatunków. Zadbaj tylko o to, by pomidory były dojrzałe. Spróbuj przygotować zupę w nieco innej formie. Dodaj do niej np. pieczoną paprykę obraną ze skórki, a Twoje danie zyska bogatszy smak. Kiedy warzywa zmiękną, zmiksuj je. Zabiel hartowaną śmietaną albo jogurtem – całość będzie wtedy łagodniejsza. Do zupy przygotuj ziołowe grzanki albo opiekane kawałki bagietki z wegetariańskim serem. Przed podaniem udekoruj ją pietruszkowym pesto. Krem pomidorowy to świetny sposób na wegetariański obiad. Spróbuj koniecznie!