Królik pieczony - przepis na królika, jak przyrządzić | Przepisy.pl pixel

Królik pieczony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

411

heart
1072 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7792 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

0.3 szklanki

0.5 szklanki

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Królika oczyść, umyj i osusz. Oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr i odstaw na 1 godzinę. Olej i sok z cytryny dokładnie wymieszaj do uzyskania emulsji. Dodaj posiekaną pietruszkę, majeranek, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Królik pieczony - Krok 1

Krok 2

Królika włóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz, aż się zarumieni.

Królik pieczony - Krok 2

Krok 3

Zmniejsz temperaturę do 180 stopni, polej mięso aromatycznym sosem. Piecz około 80 minut, polewając mięso wytworzonym sosem.

Królik pieczony - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij je, z naczynia zlej kilka łyżek sosu, wymieszaj go z mąką, wlej do reszty sosu. Zagotuj. Mięso podawaj pokrojone na porcje, polane sosem.

Królik pieczony - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

16

Opinie o przepisie

  • Ma

    Ma , 11.02.2025

    Co to znaczy królik? Cały królik, noga, pół królik?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anana

    Anana , 21.07.2024

    Pieczemy bez przykrycia?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Bunia Wspaniała

    Bunia Wspaniała , 21.02.2024

    Królik obłędnie PRZEPYSZNY❣️❣️❣️ Za pierwszym razem zrobiłam jednocześnie z 3 królików z zamiarem zamrożenia gotowego, upieczonego... Taaa... Jedliśmy je przez tydzień... Nie zamroziłam nic... Dziś zrobię 2 na raz, ale tym razem choć trochę zostawię na potem... Przynajmniej mam taki plan... Dzieci nigdy nie chciały jeść królika, mąż też nie, a z tego przepisu KAŻDY oblizywał palce... Co za poezja smaku ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mawa80

    Mawa80 , 29.10.2023

    Dziś będę robiła drugi raz według tego przepisu i za pierwszym razem wyszedł od razu wyśmienicie i smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Noga kulinarna

    Noga kulinarna , 09.07.2022

    To olej czy oliwa, bo nie kminie tego przepisu. W składnikach potrzebny olej ale w przepisie oliwa. Czy pół na pół? O co chodzi?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sabi

    Sabi , 01.05.2022

    Dziś robilam pierwszy raz, super wyszło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena

    Magdalena , 01.12.2021

    Tak Uwielbiam krolika na pewno zagości u mnie na święta dodałabym jeszcze oliwek i kaparów świetnie podkręci smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda

    Magda , 04.12.2020

    TAK. Muszę spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Naskretska

    Barbara Naskretska , 02.07.2017

    robie na obiad ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Naskretska

    Barbara Naskretska , 02.07.2017

    robie krolika wg przepisu :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Sikocińska

    Joanna Sikocińska , 28.12.2016

    super przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Terry Zimon

    Terry Zimon , 13.03.2016

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tetela

    Ewa Tetela , 29.11.2015

    ja sprawdziłam przepis robie go kolejny raz Super :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Królik pieczonyKrólik pieczony

Większość kucharzy rzadko bierze na swój kulinarny warsztat pieczonego królika. A szkoda! Mięso królicze powinno trafiać na nasze stoły zdecydowanie częściej – jest miękkie i delikatne w smaku jak żadne inne. Sprawdzony przepis na królika okaże się fantastycznym uzupełnieniem menu w najróżniejszych okolicznościach. Królik pieczony tradycyjnie idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Królika można przyrządzać na wiele sposobów – od pasztetów, przez gulasz, po upieczone mięso w całości. Jeśli przygotujesz go według tego przepisu na królika pieczonego, zachowa swoją naturalną delikatność. Z ogromną przyjemnością wyjaśniamy, jak przyrządzić królika w piekarniku, by stał się twoim popisowym daniem.

Dla kogo? Smakoszy tego mięsa nie musimy szczególnie przekonywać do królika pieczonego tradycyjnie. Recepturę kierujemy więc przede wszystkim do osób, którym dotychczas brakowało na niego smacznego pomysłu. Warto uświadomić sobie, że przepis na królika pieczonego, choć zajmuje trochę czasu, nie należy do skomplikowanych. To jeden z najsmaczniejszych sposobów, by się o tym przekonać.

Na jaką okazję? Zwykle, gdy mowa o odświętnym, mięsnym posiłku, na myśl przychodzą różnorodne pieczenie, indyk zapiekany w całości albo wyszukane ryby. Tym razem postaw na królika z piekarnika! Dzięki naszym instrukcjom odnośnie do tego, jak upiec królika, przekonasz się, że to wyjątkowo smakowity i wykwintny produkt.

Czy wiesz, że? Jak przyrządzić królika na obiad? Cała tajemnica królika pieczonego tkwi w aromatycznym sosie z cytryny i oliwy z dodatkiem świeżych ziół i przypraw. Trzeba wymieszać go tak, by powstała konsystencja jedwabistej emulsji – dzięki temu królik będzie soczysty i nie wyschnie podczas pieczenia. Co jakiś czas wyciągaj mięso królika z piekarnika i podlewaj ziołowym sosem, który przesiąknie potrawę, nadając jej oryginalny smak.

Dla urozmaicenia: Gdy pieczony królik będzie gotowy, możesz podawać go z resztą sosu zaprawionego mąką. Serwuj go z kaszą lub ryżem, które doskonale komponują się w tego typu daniach.