Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami
łatwe
391 osób zapisało

Składniki
300 gramów
300 gramów
0.5 opakowania
0.5 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
2 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do miseczki, połącz z przyprawą Knorr, posiekaną kolendrą (połowa) oraz łyżką oleju sezamowego. Dodaj jajko, dokładnie wymieszaj i wyrób na gładką masę.

Krok 2
Z mięsnej masy uformuj małe klopsiki a następnie ugotuj je we wrzącej wodzie. Odsącz.

Krok 3
Makaron namocz w gorącej wodzie i pozostaw na 3 minuty do momentu, gdy będzie miękki. Odcedź. Brokuły podziel na małe różyczki i sparz krótko we wrzącej wodzie.

Krok 4
W woku na rozgrzanym oleju przesmaż posiekany czosnek, szalotkę pokrojoną w piórka i posiekany imbir. Dodaj makaron, brokuły, pozostałą kolendrę oraz przygotowane klopsiki.

Krok 5
Danie dopraw do smaku sosem sojowym oraz sosem rybnym. Dodaj sezam i wymieszaj. Gotowy makaron wyłóż na talerze i posyp szczypiorem pokrojonym w tzw. „zapałki” a więc 3-4 cm długości słupki.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do makaronu odrobinę posiekanej papryczki chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami
Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami to danie, które łączy w sobie smaki kuchni azjatyckiej (makaron ryżowy) oraz europejskiej (klopsiki). Mimo takiego połączenia kulinarnych kultur, danie nie jest trudne w przygotowaniu. Makaron ryżowy nie wymaga gotowania. Wystarczy umieścić go we wrzątku i pozostawić na 3 minuty do momentu, gdy będzie miękki, a następnie odcedzić. Jeśli chodzi o brokuły, ich przyrządzenie również nie sprawi Ci trudności. Musisz jedynie podzielić je na różyczki i sparzyć lekko w gorącej wodzie. Częścią dania, które wymaga nieco więcej uwagi są klopsiki. Po wrzuceniu wszystkich składników do szklanej miski, należy je wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Pamiętaj, że użyty w przepisie olej sezamowy nadaje potrawom orzechowy smak. Jeśli za nim nie przepadasz, zastąp go olejem słonecznikowym. W razie gdy po obiedzie zostanie Ci kilka sztuk klopsików, nie martw się, bo znakomicie się je przechowuje. Możesz je zamrozić i dodać do rosołu lub innej zupy, którą lubisz. Z powodzeniem zastąpi makaron.